Четирима студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” са сред общо петнадесетте стипендианти на фондация „Атанас Буров” за академичната 2012/2013 г.

Четвъртокурсниците от свищовската Алма Матер Вахан Бохосян, Мариан Давидов, Боряна Антонова и Ергин Азис бяха сред удостоените от Управителния съвет на фондация „Атанас Буров“ с престижната стипендия за учебната 2012/2013 година.

В изпълнение на мисията си да открива и поощрява таланти в областта на банкирането и икономиката сред професионалните среди и младото поколение, което се подготвя в икономическите университети на страната, фондация „Атанас Буров" ежегодно отпуска стипендии за студенти от български висши учебни заведения, които се обучават по икономически специалности, като квотата е различна за различните висши училища.

Стипендията е в размер на 250 лева месечно и се получава през деветте месеца на съответната академична година. Право на участие в конкурса имат студенти, които са в редовна форма на обучение, със завършен най-малко трети курс и успех от цялото следване много добър (5.00).

За участие в тазгодишния конкурс за стипендиите на фондацията са подали заявления 165 студенти от шест университета: УНСС, Стопански факултет на Софийския университет, Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов, Икономически университет – Варна, Нов български университет и Югозападен университет „Неофит Рилски”. Като отговарящи на условията, до конкурса бяха допуснати 153 кандидати. На основание на показаните резултати от кандидатите на теста и събеседването и протоколите на подборните комисии в градовете София, Варна и Свищов, Управителният съвет на фондацията утвърди 15 стипендианти за академичната 2012/2013 г., четирима от които са възпитаниците на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов: Вахан Ахаси Бохосян – спец.“ Финанси“, Мариан Ангелов Давидов – спец. „Финанси“, Боряна Радославова Антонова – спец. „Финанси“ и Ергин Севгин Азис – спец. „Международни икономически отношения” и втора спец. „Финанси”. Осем от стипендиантите са възпитаници на УНСС и трима - от Икономически университет – Варна.
 


Наградените наши възпитаници са горди с постигнатия успех, тъй като са защитили по достойнство не само принадлежността си към академичния социум на Стопанска академия, но и собствените си усилия и доказани качества: всички те са отличници и изявени студенти, печелили множество награди в студентски състезателни форуми на академично, национално и международно ниво: Ергин Азис е награден като стипендиант на фондация ''Атанас Буров'', след като получи националния приз ''Студент на годината 2012'' в категория ''Социални, стопански и правни науки'', както и първо място в Национално състезание по търговия на финансовите пазари `2012; Боряна Антонова е печелила награда на същото състезание по търговия на финансовите пазари; Вахан Бохосян е лауреат на академично състезание по знание, второ място на Финансиада `2012, бил е стажант в Европейския парламент в Брюксел; Мариан Антонов е удостоен с първа награда на Кръгла маса „Антикризисна политика и финансови решения”, проведена през май 2012 г., по повод 60-годишнината на катедра „Финанси и кредит“ в СА.

„Изненадах се, че съм от избраните за интервю. Когато разбрах, че съм от одобрените за стипендията, се зарадвах не заради нейното парично изражение, а заради високата и безпристрастна оценка, която представлява тя за моите знания и образование“, сподели Боряна Антонова.


„За мен е като признание за всичките години, отделени в това, да изучавам икономика, тъй като самият тест бе съставен от въпроси от множество дисциплини, които сме изучавали през годините. … Радостен съм от това, че съм избран за стипендиант на фондация "Буров",защото това показва, че когато човек наистина желае да успее и когато усилено работи за това, рано или късно резултатите не закъсняват“, беше коментарът на Мариан Давидов.

„Дипломите са оценка, а стипендиите са и признание за постиженията ни. Всеки се старае да постигне висок успех и да получава стипендия. Но да спечелиш стипендията на фондация „Атанас Буров“ е признание от успелите финансисти на България за твоите знания и постижения. Одобрението на фондация „Атанас Буров“ е отлична оценка не само за мен, но и за Стопанска Академия и за преподавателите ни, които ни подготвят да се справяме успешно със всяко едно предизвикателство“ – потвърди Вахан Бохосян. „ Кандидатствайте, колеги, и вярвам, че догодина още повече млади финансисти от Академията ще имат честта да се присъединят към избраниците на фондация „Атанас Буров“ – призовава колегите си от следващия випуск Бохосян.

От 1993 г. до сега по тази програма са предоставени над 485 стипендии. Около 70 на сто от всички стипендианти са приети на работа в банките и индустриалните компании-настоятели във Фондацията.