Четвърта кръгла маса „Бизнес лингва – актуални проблеми на чуждоезиковото обучение и многоезичието” се проведе в СА „Д. А. Ценов“

Кръгла маса „Бизнес лингва – актуални проблеми на чуждоезиковото обучение и многоезичието” се проведе на 11 октомври 2024 г. в СА „Димитър А. Ценов“. Организатор на четвъртото поредно издание на форума бе катедра „Чуждоезиково обучение” при Свищовската академия. Събитието премина в хибриден формат и в него свои разработки представиха четиринадесет лингвисти от България, Молдова и Украйна.


Официален гост на кръглата маса бе ректорът на Стопанската академия – доц. Марин Маринов, който пожела успех на форума и ползотворни дискусии по неговата тема. В официалната част на събитието с изказвания участваха още проф. Атанас Атанасов – зам.-ректор "Научноизследователска дейност и развитие на кадрите" и доц. Здравко Любенов – заместник-ректор "Международно сътрудничество, студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение".


В рамките на кръглата маса бяха представени и дискутирани теми като интегрираното езиково и литературно обучение за студенти, използването на изкуствения интелект в езиковото обучение, когнитивните ползи от смесването на езици, самообучението по чужди езици, съдебната лингвистика, използването на инклузивен език в бизнес комуникациите, мултимодалната грамотност, връзката между чуждоезиковото обучение и културната интелигентност, иновативните подходи за обучението по английски език и други. Модератор на обсъжданията бе ст. преп. Маргарита Михайлова от катедрата-домакин.


Разработките, представени на кръглата маса ще бъдат публикувани в електронен сборник, регистриран в НАЦИД и Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, както и ще бъдат отпечатани и на физически носител.