Чуждестранни студенти и преподаватели реализират Еразъм мобилности в Стопанска академия

Студенти и преподаватели от няколко държави реализират през настоящия семестър мобилности по програма
Еразъм+ в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Първият зам.-ректор на Тернополския национален икономически университет доц. д-р Микола Шинкарик гостува в Свищов с цел обучение. Като част от дейностите в обучителната програма, той проведе среща с ректора доц. д-р Иван Марчевски и зам.-ректори, на която бяха обсъждани въпроси, свързани с принципите за академичен обмен, за натрупване и трансфер на кредити, и признаване на периодите за мобилност по Еразъм. Сред дискутираните теми бе и сътрудничеството между двете висши училища в областта на науката, образованието и проектната дейност. Мобилност с цел преподаване реализира и друг преподавател от Тернопол – доц. д-р Игор Лишчински. Пред четвъртокурсници от спец. „Международни икономически отношения”, украинският гост изнесе лекция на тема „Европейски институции и администрация”. 


Със студентите, които изучават дисциплината „Международна интеграция”, той дискутира въпроси, свързани с евро интеграцията на страната му и взаимоотношенията на Украйна с Европейския съюз. В рамките на работна среща с катедрения състав на катедра МИО, гостът обсъди възможности за бъдещи съвместни дейности, свързани с публикации, научни изследвания и европейски проекти. Преподавателска мобилност реализира и доц. д-р Олег Бунаков от Казанския федерален университет на Руската федерация. Той изнесе публична лекция на тема „Устойчиво развитие на туризма в Русия”, на която присъстваха над 70 студенти от I до IV курс на спец. „Икономика на туризма”, докторанти и преподаватели катедра „Търговски и туристически бизнес”. 


Студентската аудитория активно участва в провокираната дискусия по въпроси като „Историческо развитие на концепцията „устойчив туризъм”, „Международния туризъм през ХХI век”, „Влияние на туризма върху икономиката на регионите” и др. На проведена по-късно среща с катедрения състав и гост-преподавателя бяха обсъдени обучението, учебните планове и дисциплини, кариерното израстване в двете висши училища, коментирани бяха и възможностите за развитие на туризъм в България и Русия.

Еразъм мобилност с цел обучение през настоящия летен семестър в Стопанска академия реализират 16 студенти от Русия, Украйна, Молдова и Армения. Те са от различни курсове и обучението по избраните от тях дисциплини се осъществява на английски език. Извън аудиториите, чуждестранните студенти участват в различни прояви като кампанията „Дръвче засади, земята украси!”, която се провежда ежегодно в Свищов, вечер на студента, международна културна вечер под наслов „Еразъм+ променя съдби, отваря кръгозори, сближава хора, нации и култури” и др.


Културното събитие „Глобално село” събра бивши и настоящи Еразъм+ студенти на десет висши училища от пет държави, техни преподаватели, студенти-ментори (т.нар. бъдита) и представители на Центъра за международно сътрудничество и проекти. Събитието се превърна във форум за презентиране на различни нации и култури чрез традиционните за тях ястия, танци, музика, песни и носии. 

През настоящия семестър свищовски студенти провеждат Еразъм мобилности в няколко държави. Четирима студенти се обучават в Полша, двама в Холандия и двама в Русия, а в Румъния се реализират две мобилности с цел практика.