Ден на отворени врати организира Стопанска академия за ученици от СУ „Христо Ботев”, гр. Славяново

Ден на отворени врати организира Стопанска академия за ученици от СУ „Христо Ботев”, гр. Славяново. Близо 40 ученици от 1-ви до 8-ми клас, придружени от своите учители, гостуваха в свищовското висше училище и бяха посрещнати в аулата от доц. д-р Николай Нинов – зам. ректор по студентска политика и институционални комуникации. Той разказа на гостите кога и как е създадена Стопанска академия, кой е Димитър Ценов, какви кадри подготвя през своята 82-годишна история свищовската Алма матер. Учениците получиха информация за това как се провежда обучението на студентите, какво изучават те и за какви професии придобиват знания и умения. Представени бяха и възможностите, които свищовските студенти имат за обучение в чужбина по програма Еразъм+, както и за практикуване на любим спорт или изкуство чрез различните спортни клубове, театрална и танцова школи.


Доц. Нинов подчерта, че ученици от 11 и 12 класове на СУ „Христо Ботев” в гр. Славяново са сред участниците в различните издания на Националното ученическо състезание, което Стопанска академия организира всяка година, и адмирира труда на учителите за добрата подготовка на техните възпитаници. Той отправи покана към учениците, когато преминат в по-горните класове да дойдат отново в свищовската академия вече като участници в средношколските състезания, а след това да станат и студенти. Учителите споделиха, че дори и по-малките ученици вече имат формирани знания и интерес към икономическото образование, тъй като в часовете по СИП изучават предприемачество. По време на срещата, една от учителките припомни и друга връзка между гр. Славяново и Стопанска академия, а именно, че техният съгражданин – проф. д-р ик. н. Методи Кънев, е един от ректорите на свищовското висше училище (1987-1989).



Гостуващите ученици имаха възможност да разгледат емблематичната за Свищов сграда на Ректората и да си направят множество снимки за спомен.