Ден на професионалното развитие в Стопанска академия срещна за пореден път студентите с бизнеса

Ден на професионалното развитие се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Организираният от катедра „Търговски и туристически бизнес” и Образователен и кариерен център форум премина под мотото „Сверете си часовника, бъдете в крак с бизнеса!”. С инициативата се постави началото на първата по своя формат катедрена среща на обучаваните студенти в бакалавърските специалности „Икономика на търговията”, „Икономика на туризма” и „Икономика на кооперациите” с представители на бизнеса. Целта на форума бе студентите от по-горните курсове на обучение да се запознаят с възможностите за стажантски програми, подбор на кадри и професионална реализация след дипломирането им.
 


В проявата участваха над 120 студенти, преподаватели от катедрата, представители на осем фирми и едно  сдружение с нестопанска цел. От страна на бизнеса участие взеха генерални и регионални мениджъри на търговски вериги, управители на фирми, туроператори, турагенти – част от които са възпитаници на катедрата.

При откриване на срещата ас. д-р Любка Илиева представи участниците и изрази благодарности към Академичното ръководство, бизнес-партньорите и студентите за оказаната подкрепа и проявения интерес. Директорът на Образователния и кариерен център гл. ас. д-р Николай Нинов поздрави участниците и подчерта значимостта на проявата за професионалното ориентиране и развитие на младите хора.


В рамките на срещата пред студентите бяха направени общо девет презентации, пет от които на работодатели в областта на търговията със стоки и услуги: търговска верига „Практикер”, Vivacom, „Хенди-Тел” ЕООД, „Фаво” АД и Райфайзенбанк. Три от презентациите бяха на работодатели от сферата на туризма, осъществяващи хотелиерска, ресторантьорска, туроператорска или турагентска дейности: „Антик Травъл” ООД, „Александра Травел” ООД и „Good Faith Air” ЕООД. Презентатор в инициативата бе и представител на сдружение с нестопанска цел. От изнесените презентации студентите получиха изключително полезна и практически насочена информация, свързана с подпомагане на тяхната професионална ориентация и опознаване на различните възможности за стажантски програми и бъдещо кариерно развитие.


Работодателите откроиха отделите, в които младите хора могат да кандидатстват и работят, актуалните свободни работни позиции, оценяваните ключови компетенции и умения. Студентите получиха информация относно необходимите документи за кандидатстване и изискванията към тяхното попълване, възможностите за вътрешнофирмено обучение, за допълнителни бонуси при добро представяне. Част от  съветите към студентите бяха свързани с писане на автобиография и мотивационно писмо, снимките, които изпращат при кандидатстване и имената на имейлите от които подават документи. „Изберете си по-големи фирми и започнете от най-ниското стъпало за да се развиете и усъвършенствате” – бе един от съветите, които студентите получиха относно кариерното си развитие.

Срещата „бизнес – студент” предостави възможност за оживена и интересна дискусия по разискваните въпроси. Ползите от съвместната дейност и поддържането на тясна връзка между висшето образование и бизнеса обобщи ръководителят на катедра „Търговски и туристически бизнес” доц. д-р Светослав Илийчовски. Той връчи грамоти за активно участие в академичния живот на гостуващите представители на бизнеса и изрази благодарност към студентите за проявения интерес към форума.