Десето юбилейно издание на студентски конкурс за есе, организиран от катедра „Мениджмънт” на СА „Д. А. Ценов”

На 13.05.2014г. в Корпус „Юг“ се проведе втори, финален кръг на десетото юбилейно издание на студентски конкурс за есе, организиран от катедра „Мениджмънт” на СА „Д. А. Ценов”.

Участниците разсъждаваха на тема „Криза в икономиката и управлението или криза в поведението”. В първия кръг на конкурса, проведен през декември 2013г., взеха участие студенти от различни курсове и специалности на Стопанска академия. От явилите се бяха класирани 15 студенти, които взеха участие  във втори кръг. Актуалността на темата предизвика задълбочени дебати и разисквания. Всеки имаше собствено мнение по темата на конкурса и всяко есе бе обект на дискусия, както от страна на журито, така и от страна на участниците. В хода на конкурса се поставиха множество въпроси, които предизвикаха научен спор. От представените есета, пролича сериозната подготовка и желание за научна изява от страна на участниците. Чрез своите есета студентите уверено изразяваха собствена теза и отношение по темата на конкурса.


Журито, с председател проф. д-р ик. н. Камен Каменов, отличи първите три места: Георги Антонов Георгиев – магистър МП „Бизнесадминистрация” (1-во място), Цветелина Валентинова Добрева - IV курс, спец. „Стопанско управление“ (2-ро място) и Патриция Петрова Чивикова – II курс, спец. „Стопанско управление (3-то място).

Конкурсът – есе се утвърждава като форум, чрез който се предоставя възможност на всички студенти да докажат и затвърдят своите знания и умения, получени в аудиториите на СА „Д.А.Ценов”. Начинът, по който се провежда конкурса, подпомага развитието на умения, които ще са важни за бъдещите професионални изяви на студентите, като например: умение да се представя собствено мнение и да се аргументира, да се води дебат по актуални въпроси и др.


Организаторите с радост отчитат, че научната изява се превърна в традиционна ежегодна форма, освен това се утвърди като научна трибуна за изява на студентите от  СА „Д.А.Ценов”.

През изминалите 10 години в конкурса - есе взеха участие  над 1000 студенти, като 150 от тях се класираха за ежегодното издание на втория, финален кръг и получиха грамоти от Ръководството на СА „Д. А. Ценов”.

Десетото юбилейно издание остави чувство на удовлетвореност от добре свършената работа, както у студентите, така и у преподавателите.  Организаторите от катедра „Мениджмънт”, заедно с ръководството на Стопанска академия, се надяват, че бъдещето на конкурса - есе ще се свързва с утвърждаването му като национален междууниверситетски конкурс – есе.