Дипломанти-бакалаври в Стопанска академия кандидатстват за магистри веднага след държавните изпити

Дипломанти, завършили образователно-квалификационна степен „бакалавър” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, подадоха документи за кандидатстване в ОКС „магистър” веднага след държавния си изпит. В рамките на 2 дни в Свищовското висше училище се проведоха държавните изпити за завършващите близо 1800 бакалаври в редовна и задочна форми във всичките 17 специалности. Първият ден от изпитите съвпадна със старта на подаване на документи за традиционния есенен прием на магистри в редовна и дистанционна форми на обучение, и около 100 дипломанти кандидатстваха за по-високата образователно-квалификационна степен веднага след като получиха студентските си книжки с изпитните резултати. 

За обучение в ОКС „магистър” могат да кандидатстват икономисти със степен „бакалавър” или завършили колежи с ОКС „професионален бакалавър”, както и неикономисти, придобили ОКС „бакалавър” или „магистър” в друго висше училище по неикономически специалности. Броят на магистърските програми е 41 в сферата на икономиката, администрацията и управлението, като в портфолиото от добре познатите програми са добавени две нови – „Управление на проекти” и „Управление на човешките ресурси”. Сред подалите документи в първите дни от старта на приема за магистри са и неикономисти, кандидатстващи за второ висше образование. 
Според статистиката на Кандидатстудентския център в Свищов, по-голямата част от подаващите документи в първите дни кандидатстват за редовно обучение, финансирано от държавата. 


Подаването на документи за стартиралия вече есенен прием ще продължи до 22 август за икономисти в редовна форма на обучение и за неикономисти в дистанционна форма. Кандидат-магистрите икономисти за дистанционно обучение, след придобита ОКС „бакалавър”/„магистър” или „професионален бакалавър” могат да подават документи до 19 септември.
Актуална информация за условията за прием и образователното портфолио на магистърските програми по професионални направления и специалности, се публикува на сайта на Академия www.uni-svishtov.bg в раздел „Прием 2015”/„ОКС Магистър – октомври”.