Дипломираха се абсолвентите от прием 2011

Абсолвентите от випуска, приет през 2011 г. за обучение в образователно-квалификационна степен „бакалавър” по специалностите към четирите факултета, получиха своите дипломи на тържествени церемонии. Приветствия към дипломантите отправиха ВрИД ректор проф. д-р Марияна Божинова, деканите на факултети и ръководителите на водещите съответните специалности катедри. Сред гостите на церемониите бяха преподаватели, асистенти и докторанти, родители, близки и приятели на абсолвентите.


Преди да получат своите дипломи, абсолвентите положиха Галилеевата клетва. Стопанска академия е сред първите висши училища в България, откликнали на хуманния призив, отправен на митинг в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 г. от едноименния площад пред църквата „Санта Кроче” във Флоренция. Призивът е да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва, подобна на Хипократовата, като се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено в името на хуманизацията на света.

С ръка на сърцето абсолвентите заявиха: „Аз, възпитаникът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” - Свищов, като навлизам в редовете на българската интелигенция, се заклевам: да пазя името на Академията, която разкри пред мен света на науката; да защитя достойно професионалната си подготовка; да използвам научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света; да съдействам за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност; да утвърждавам в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал; верен на своя народ, да допринеса с труда си за неговото по-добро бъдеще; да бъда достоен гражданин на Отечеството си! Заклех се!”. След полагане на клетвата в чест на дипломантите прозвуча „Многая лета”.

Дипломантите на випуска от прием 2011 са близо 1800, от които с отличен успех през годините на следване над 5.50 и 6.00 от държавен изпит завършиха над 120 души. Отличниците на факултет „Мениджмънт и маркетинг” са 44, от които с най-висок успех се дипломираха Кристина Георгиева от спец. „Международни икономически отношения” с 5.98 и Венета Петкова от спец. „Маркетинг” с 5.95. Дипломантите на факултет „Стопанска отчетност”, завършили с отличен успех също са 44. Десислав Маринов от спец. „Счетоводство и контрол” постигна среден успех от годините на следване 5.95, а Виктория Тошкова от спец. „Стопански и финансов контрол” – 5.90. С отлични дипломи са 25 възпитаници на факултет „Финанси”. Най-висок успех – 5.98 постигна Цвета Цветанова от спец. „Застраховане и социално дело”, следвана от Мирослава Костова от спец. „Финанси” с 5.95. Най-малко са дипломантите от факултет „Производствен и търговски бизнес” и сред тях 11 завършиха с отличен успех. Първата диплома деканът връчи на Ирена Георгиева от спец. „Икономика на търговията” – отличничката с най-висок успех 5.93.

Тържествените церемонии по връчване на дипломите приключиха с обща снимка пред сградата на Ректората и ритуалното хвърляне на шапки. Абсолвентите, облечени с академични тоги и барети, запечатаха миговете от дипломирането си в множество снимки с родители, приятели и любими преподаватели.