Дипломиран експерт счетоводител обучава свищовски студенти в майсторски клас

Майсторски клас на тема „Предизвикателства пред счетоводната професия” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, организиран от катедра „Счетоводна отчетност” за изявени студенти от IV-ти курс на специалност „Счетоводство и контрол”.

Гост-лектор бе Христо Досев – дипломиран експерт счетоводител и регистриран одитор. Възпитаник на Свищовското висше училище в спец. „СК”, той е член на редакционния съвет на списанието на Институт на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС). От 2014 година Досев е председател на Регионалната организация на ИДЕС - гр. Велико Търново. Член е и зам.-председател на Съвета за контрол по качеството на одиторските услуги (СККОУ) към ИДЕС. Автор е на наръчник „Защита от счетоводни грешки” и десетки публикации в редица специализирани издания.


В рамките на майсторския клас, паралелно с теоретичната презентация гост-лектора представи и личен практически опит. Коментирайки със студентите изготвянето и представянето на финансови отчети, Христо Досев обърна внимание и на годишната счетоводна печалба като постави въпроса дали тя трябва да бъде „такава, каквато я иска управителя” или такава, каквато следва да се докладва по реда на НСФОМСП. В близък до студентите стил, лекторът презентира и темата „Счетоводни грешки – или грешки на счетоводителите”. За решаване на конкретен практически казус, дипломираният експерт счетоводител предложи на студентите 4 варианта за подход – на „послушния”,  на „разсеяния”, на „амбицирания” и на „професионалния” счетоводител.  

Чрез презентация на тема „Счетоводството – минало, настояще и бъдеще” гост-лекторът говори за ново счетоводно законодателство и нови счетоводни стандарти, за нуждата на бизнеса от счетоводство, за предимство на счетоводното законодателство пред „прищевките” на собственика.


Дипломираният експерт счетоводител обърна внимание на обучението по счетоводство във висшите учебни заведения и очакванията на работодателите. Пред своите „колеги”, както нарече участващите студенти в майсторския клас, Христо Досев заяви, че обучението и образованието в Стопанска академия е много добра основа за бъдеща престижна реализация в избраната от тях счетоводна професия.

Майсторският клас се проведе по проект „Нови знания и умения за успешна професионална реализация на студентите от СА „Д. А. Ценов” - Свищов”.