Дипломиране на абсолвенти от ОКС „бакалавър” випуск 2010 на факултет „Финанси”

Абсолвентите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от випуск 2010, завършили образователно-квалификационна степен „бакалавър” по специалностите към факултет „Финанси” получиха своите дипломи на тържествени церемонии. Облечени с академични тоги и шапки, под звуците на фанфарни сигнали, дипломантите посрещнаха в аулата на родната Алма матер зам.-ректорът по обучение и научни изследвания – проф. д-р Любен Кирев, деканът на факултета – проф. д-р Румяна Лилова и ръководителите на катедри. Сред гостите на церемониите бяха доц. д-р Николай Нинов – директор на Академичен центът за кариерно консултиране и връзки с обществеността, преподаватели, асистенти и докторанти от водещите катедри, родители, близки и приятели на абсолвентите.

Поздравително слово към дипломантите от името на академичното ръководство и от името на Ректора – проф. д-р Величко Адамов, произнесе проф. д-р Любен Кирев. „Знанието е власт, а властта е знание” – каза проф. Кирев подчертавайки, че днес при икономиката, основана на знанието, сред основните ресурси и фактори на производство е знанието. Зам.-ректорът поздрави абсолвентите за положения труд през изминалите четири годи и изрази увереност, че придобитите знания, умения и компетенции, и дипломите, които получават ще бъдат като трамплин за тяхното личностно и професионално израстване.

„Днес от абсолвенти на Стопанска академия вие се превръщате в наши представители в публичната сфера, във финансовата сфера, в реалния сектор, в европейските структури” – заяви деканът на факултет „Финанси” в обръщението си към дипломантите. Връщайки ги мислено в началото на учебната 2010-2011 година, проф. Лилова им припомни  вълненията, с които преди 4 години за първи път са изкачили стълбите пред Ректора, напрежението и безсънните нощи по време на изпити, емоциите след успешното приключване на първата изпитна сесия, незабравимите мигове на смях и веселие. В приветствието си към дипломантите, деканът на факултет „Финанси” им пожела да имат много избори в живота си, при професионалната им реализация и по всеки път, който ще поемат. „До върховете се стига летейки като орлите или пълзейки като влечугите. Аз ви желая да летите! Вие имате крила, вашите крила са знанията, които получихте в Стопанска академия” – каза още проф. Лилова. Тя отдаде заслуженото признание и на родителите на дипломантите за тяхната подкрепа през годините и за доверието, което са гласували на Свищовското висше училище. 

В чест на абсолвентите прозвуча студентският химн Gaudeamus igitur и бе изпълнен ритуала по полагане на Галилеевата клатва. Стопанска академия е сред първите висши училища в България, откликнали на хуманния  призив, отправен на митинг в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 г. от едноименния площад пред църквата „Санта Кроче” във Флоренция. Призивът е да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва, подобна на Хипократовата – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено в името на хуманизацията на света.

Ритуалът по полагане на клетвата проведе проф. д-р Румяна Лилова, а дипломантите на факултет „Финанси” заявиха: „Аз, възпитаникът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” - Свищов, като навлизам в редовете на българската интелигенция, се заклевам: да пазя името на Академията, която разкри пред мен света на науката; да защитя достойно професионалната си подготовка; да използвам научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света; да съдействам за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност; да утвърждавам в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал; верен на своя народ, да допринеса с труда си за неговото по-добро бъдеще; да бъда достоен гражданин на Отечеството си! Заклех се!”. След полагане на клетвата в чест на дипломантите прозвуча „Многая лета”.

В трите специалности, администрирани от катедрите към факултет „Финанси” се дипломираха 502 студенти. Със среден успех от следването си между 5.98 и 5.50, и оценка от държавен зрелостен изпит 6.00, обучението си в ОКС „бакалавър” завършиха 38 души. С най-висок успех – 5.98. е Иван Ламбев от спец. „Застраховане и социално дело”. Еднакъв среден успех от следването си 5.95 постигнаха   Адрияна Борисова и Весела Звезделинова от спец. „Финанси и кредит”. Отличникът на спец. „Приложна макроикономика” е Марияна Стоилова със среден успех 5.78.

Дипломите на отличниците на випуска, придружени с грамоти за отличен успех, връчиха зам.-ректорът и деканът на факултета. Ръководителите на водещите катедри също поздравиха абсолвентите и връчиха дипломите по съответните специалности. Връчването на дипломите бе съпътствано с представяне на всяка една от специалностите относно целта на обучението, осигурените фундаментални и конкретни знания, сферите на кариерна реализация.

В рамките на церемониите бе презентирана и алумни инициативата на Стопанска академия. Директорът на академичния център за кариерно консултиране – доц. Нинов също поздрави абсолвентите и представи „Алумни” асоциацията, към която завършилите в Стопанска академия имат възможност да се присъединят. 

Церемониите приключиха с обща снимка на дипломантите  пред сградата на Ректората и ритуалното хвърляне на шапки.

Отличници на випуск 2010 от факултет „Финанси” по специалности са:

Спец. „Финанси и кредит” – Адрияна Борисова, Весела Звезделинова, Гергана Здравкова, Кристин Петкова, Христо Христов, Теодора Айвазова, Тюркян Мехмед, Симона Николова, Юлияна Бориславова, Нели Стефанова, Павлин Савов, Светлана Тепелиева, Ирена Христова, Женя Стайкова, Александър Маринов, Ажда Нуман, Лили Бънкова, Евелина Иванова, Полина Русева, Вержиния Владимирова, Александра Ангелова, Петя Сурдова, Тони Петрова, Полина Павлова, Левент Ибрямов, Севил Расим, Галя Драшанска, Мирослав Димитров, Теодора Генчева, Георги Георгиев;

Спец. „Застраховане и социално дело” – Иван Ламбев, Йоанна Миткова, Емилия Ненчева, Цветомир Димитров;
Спец. „Приложна макроикономика” – Марияна Стоилова.