Дипломиране на абсолвенти от ОКС „бакалавър” випуск 2010 на факултет „Мениджмънт и маркетинг”

Абсолвентите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от випуск 2010, завършили образователно-квалификационна степен „бакалавър” по специалностите към факултет „Мениджмънт и маркетинг” получиха своите дипломи на тържествени церемонии. Облечени с академични тоги и шапки, под звуците на фанфарни сигнали, дипломантите посрещнаха в аулата на родната Алма матер зам.-ректорът по студентска политика и академично развитие – проф. д-р Теодора Димитрова, деканът на факултета – проф. д-р Виолета Краева и ръководителите на катедри. Сред гостите на церемониите бяха преподаватели, асистенти и докторанти, родители, близки и приятели на абсолвентите.

„Днес вие затваряте една прекрасна страница от вашия живот – чудесните и незабравими студентски години, но всеки край е едно ново начало. От утре вие отваряте нова глава в книгата на вашия живот, изпълнена с различни предизвикателства и отговорности” – заяви проф. Краева в обръщението си към дипломантите. С пожелания да бъдат  упорити, амбициозни и последователни, да развиват талантите и творческо си мислене, да бъдат креативни и иновативни, да си поставят високи цели, които да постигат с лекота и постоянство, деканът на факултет „Мениджмънт и маркетинг” апелира към абсолвентите да носят с гордост името „възпитаник на Стопанска академия”.

Поздравително слово към дипломантите от името на академичното ръководство и от името на Ректора – проф. д-р Величко Адамов, произнесе проф. д-р Теодора Димитрова. „Днес вие официално ще получите признание за своя 4-годишен труд в едно уникално висше училище с почти 80-годишна история и с близо 150 000 успешно реализирани възпитаници в сферата на икономиката, администрацията и управлението. Вашето признание е още и сертификат за качество и гаранция за успех, които отварят всяка врата, защото българските работодатели отдавна знаят кой кой е в сферата на висшето икономическо образование. Те отдавна знаят, че Стопанска академия е утвърдена ковачница на кадри” – каза проф. Димитрова. Тя подчерта, че дипломирането на абсолвентите е празник не само за тях, но и за самото висше училище, защото това е новата „емисия икономисти”, които Стопанска академия пуска в обръщение през 2014-та година. По думите й, това са икономисти с много висока „номинална и реална” стойност, и с множество „защитни елементи” сред които са професионалните им качества, натрупаните знания, умения и компетенции. „Бъдете здрави, бъдете упорити, бъдете целеустремени, бъдете благословени. На добър час и Бог да е с вас” – пожела проф. Димитрова на абсолвентите. В тяхна чест прозвуча студентският химн Gaudeamus igitur и бе изпълнен ритуала по полагане на Галилеевата клатва.

Стопанска академия е сред първите висши училища в България, откликнали на хуманния  призив, отправен на митинг в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 г. от едноименния площад пред църквата „Санта Кроче” във Флоренция. Призивът е да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва, подобна на Хипократовата – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено в името на хуманизацията на света.

Ритуалът по полагане на клетвата проведе проф. д-р Теодора Димитрова, а дипломантите на факултет „Мениджмънт и маркетинг” с ръка на сърце заявиха: „Аз, възпитаникът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” - Свищов, като навлизам в редовете на българската интелигенция, се заклевам: да пазя името на Академията, която разкри пред мен света на науката; да защитя достойно професионалната си подготовка; да използвам научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света; да съдействам за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност; да утвърждавам в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал; верен на своя народ, да допринеса с труда си за неговото по-добро бъдеще; да бъда достоен гражданин на Отечеството си! Заклех се!”. След полагане на клетвата в чест на дипломантите прозвуча „Многая лета”.

В седемте специалности, администрирани от катедрите към факултет „Мениджмънт и маркетинг” се дипломираха 548 студенти. Със среден успех от следването си между 5.96 и 5.51, и оценка от държавен зрелостен изпит 6.00, обучението си в ОКС „бакалавър” завършиха 34 души.

Дипломите на отличниците на випуска, придружени с грамоти за отличен успех, връчиха зам.-ректорът и деканът на факултета. Ръководителите на водещите катедри също поздравиха абсолвентите и връчиха дипломите по съответните специалности. Връчването на дипломите бе съпътствано с представяне на всяка една от специалностите относно целта на обучението, осигурените фундаментални и конкретни знания, сферите на кариерна реализация.

Церемониите приключиха с обща снимка на дипломантите  пред сградата на Ректората и ритуалното хвърляне на шапки.

Отличници на випуск 2010 от факултет „Мениджмънт и маркетинг” по специалности са:

Спец. „МИО” – Диана Ефтимова, Стела Йорданова, Катерина Илиева, Андрей Андреев, Мериян Енева, Елица Личева, Аделина Андреева, Силвия  Янтрова, Петя Попова;
Спец. „Стопанско управление” – Ивалина Николова, Моника Дамянова, Йоанна Ненова, Цветелина Добрева, Надежда Стефанова, Хюсеин Хюсеин, Росица Тодорова, Анна Атанасова, Биляна Манолова;
Спец. „Екомениджмънт” – Хурие Веизова, Диана Христова, Десислава Димитрова, Кристина Ресини, Оля Булиева, Гинка Кръстева;
Спец. „Маркетинг” – Криста Първанова, Лъчезар Личков;
Спец. „Бизнес информатика” – Боряна Тодорова, Габриела Георгиева, Петя Кубратова;
Спец. „Публична администрация” – Кристин Петрова, Диана Христова, Силвия Тодорова, Андрей Йорданов;
Спец. „Прогнозиране и планиране” – Анелия Върбанова.