Дистанционните магистри в Стопанска академия се обучават по система със специална награда на Microsoft

Уеб-базираната система, която се използва в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за електронно дистанционно обучение в ОКС „магистър” –  VJL® (Virtual Joint Learning), е отличена със специална награда на Microsoft. Тя е разработена и отговаря на действащите нормативни изисквания в областта на дистанционното обучение, предоставя 4-та степен на технологична осигуреност  съгласно Наредбата за дистанционно обучение. Нейната функционалност и приложимост в учебния процес е оценена чрез специалната награда на Microsoft на специализираното образователно изложение БАИТ Експо, присъдена за разработка в сферата на образованието. Високото ниво на технологична осигуреност на системата VJL® гарантира предоставянето на учебните материали и съдържание посредством различни дистрибутивни канали без ограничение за типа използвано устройство, браузър или операционна система.

Дистанционното обучение, което се прилага в Свищовското висше училище от 15 години за ОКС „магистър”, е базирано върху използването на съвременните достиженията в областта на информационните технологии и тяхното приложение във висшето образование. За предстоящата учебна 2014/2015 г. кандидат-студентите могат да избират между над 100 престижни магистърски програми в редовна и дистанционна форми. За ОКС „магистър” могат да кандидатстват икономисти със степен „бакалавър”, завършилите колежи с ОКС „професионален бакалавър”, както и неикономисти, придобили ОКС „бакалавър” или „магистър” в друго висше училище по неикономически специалности. Срокът за подаване на документи за редовно обучение на икономисти и за дистанционно на неикономисти е до 31-ви август. Кандидатстващите икономисти за дистанционна форма на обучение могат да подават документи до 19-ти септември. След записване, освен пълен комплект учебно-методични пособия и материали, дистанционните магистри получават и акаунт за достъп до системата VJL®.

Комуникацията на студентите с консултантите по учебните дисциплини може да се осъществява както чрез електронна поща от служебно получения Е-mail, така и чрез функционалните възможности на уеб-базираната система за електронно обучение VJL®.  За всяка магистърска програма има създаден и специализиран форум с най-често задавани въпроси по изучаваните дисциплини. Студентите могат да оценяват работата на преподавателите чрез системата за осигуряване на качеството в дистанционна форма на обучение.

Правилата за дистанционно обучение в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” са съставени на базата анализ на учебно-методични материали и регламентация на дистанционното обучение в учебни заведения в Европа, отговарят на изискванията на българското законодателство, решенията на Националния съвет за дистанционно обучение и препоръките от националните семинари за дистанционно обучение.

Актуална информация за приема в магистърски програми за новата учебна година се публикува на сайта на Академия www.uni-svishtov.bg (Прием 2014).