Докторант на катедра „Аграрна икономика“ предизвика интерес на международен научен форум за интелигентно земеделие

Докторант към катедра „Аграрна икономика“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ участва в конференция за интелигентно земеделие с фокус AGRO 4.0 – ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО. Научният форум се проведе на 29.09.2022 г. в гр. Пловдив под егидата на Министерството на земеделието на Република България.

Гости на официалното откриване на конференцията бяха министърът на земеделието Явор Гечев и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, а модератор бе Светлана Боянова – председател на Европейски цифров иновационен хъб за земеделие АгроХъб.БГ. Лекторите на форума, представители на научните среди и бизнеса, презентираха идеите си в два основни панела. Актуалните теми, които бяха засегнати включваха въпроси свързани с изкуствен интелект, дигитални технологии, бизнес модели, интелигентно земеделие, логистика, иновации, цифрово земеделие и др.

Инж. Петър Чернаев – докторант по докторска програма „Икономика и управление (аграрна икономика)“ в Свищовската академия e управител на ВИП СОФТУЕР ООД. Дружеството е системен интегратор, който предлага софтуерни и хардуерни решения за управление на бизнеса и е специализиран в разработването на софтуерни системи за агробизнеса и хранителната индустрия. Свищовският докторант, с лична покана за презентация от организаторите на форума, представи темата „ВИП РЕШЕНИЯ ЗА БИЗНЕСА“, като възможност за проследяване и прогнозиране на икономическите резултати за цяло стопанство. По думите на инж. Чернаев, „с решенията на ВИП СОФТУЕР агробизнесът е много по-лесен“ и води до повишаване на икономическата ефективност на земеделските стопанства от отрасъл селско стопанство, който е от ключово значение в глобалното здраве и развитие.

Темата на докторанта предизвика безспорен интерес и оживление в залата. Конференцията приключи със заключителни думи на презентаторите от двата панела с модератор Кристина Ескенази – председател на Клъстер изкуствен интелект България. Финалните думи на докторанта бяха „СОФТУЕР + ИНОВАЦИИ = РЕШЕНИЯ“.
След закриването на конференцията, участниците си тръгнаха вдъхновени и ентусиазирани с вярата, че с появата на новите технологии се отварят уникални възможности за аграрния бизнес и те трябва да се използват разумно за решаване на проблеми в световен мащаб, като успоредно се извършват целенасочени изследвания и анализи.