Докторант на Стопанска академия участва в семинар „Well-being from Nature“

Докторант на Академията взе участие в семинар „Well-being from Nature“, който се проведе в Младежки център Пииспала в Канонкоски (Финландия) в периода от 8-ми до 12-ти април 2024 г. Семинарът беше осъществен с финансовата подкрепа на програма „Еразъм+“ и събра 30 участници от различни европейски държави. Основна цел на събитието беше да запознае участниците с техники за подобряване на самочувствието чрез свързване с природата, да ги направи по-позитивни и да подобри уменията им за работа с млади хора, а също така и да ги насърчи да прекарват ежедневно повече време сред природата.

По мнение на Георги Младенов, младежкият център Пииспала е било отлично място за семинара – разположен близо до замръзнало езеро със сауна на брега, така че участниците да могат да се гмуркат в него директно от сауната, с обширни гори, заобикалящи кривите пътища и много съоръжения за ски, кънки, джогинг, боулинг, йога, тенис на маса, футбол, баскетбол, тенис, волейбол и разходки сред природата. Живописните гледки и спокойната атмосфера са помогнали на участниците да си сътрудничат ефективно, което зарежда с очакване за зараждането на много нови партньорства от проекта. С дейности като художествени и творчески работилници, екскурзии в гората, спорт на открито, участниците са имали възможността да се дистанцират от технологиите и да се концентрират върху себе си, комуникацията, взаимната подкрепа, а и да се насладят на природата.

Във Финландия има 8 държавни младежки центъра, като центърът Пииспала е основан през 1982 г. и е помогнал на хиляди хора да станат по-близки с природата, да преодолеят своите проблеми и страхове и да продължат напред като по-силни и по-добри личности. Георги споделя, че тяхната малка група е само част от това и той определено би препоръчал центъра като отличен избор за принос към благото на общностите в Европа.