Докторанти на Стопанска академия представиха научни изследвания в областта на икономиката

Докторантска научна сесия за пореден път даде възможност на възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” да представят свои научни изследвания в областта на икономиката. Форумът се проведе за осма поредна година, организиран от редакционния съвет на годишен алманах „Научни изследвания на докторанти”.

„Стопанска академия вече 80-та година е средище на университетското образование и науката”, отбеляза при откриването на сесията доц. д-р Стефан Симеонов – главен редактор на алманаха. Той подчерта, че като едно от най-добрите висши училища, Стопанска академия се слави със симбиозата между научни изследвания, стил и качество на преподаване. „Постигнатото от нашите предшественици ни поставя много висока летва”, каза още доц.


Симеонов и пожела на докторантите вдъхновение по пътя на науката и дръзновение в търсенето на непознатата част на икономическата вселена от знание. Приветствие към участниците отправи и проф. д-р Иван Върбанов в последния си работен ден като ВрИД ректор на Стопанска академия. „Изследователят е като предприемача, той е предприемач в сферата на науката. Всички вие сте се докоснали до тази тръпка – на откриването на новото, неизвестното, на движението на границата между знанието и незнанието”, каза в обръщението си към свищовските докторанти проф. Върбанов и им пожела да увеличават сферата на своите знания и умения.


В научната сесия участваха 62 докторанти, двама от които бяха от други български висши училища. Работата на форума бе организирана в три секции, в които докторантите бяха групирани съобразно тематиката на техните изследвания. В първа секция бяха обхванати теми от сферите на финансите, макро-икономика, застраховане, социално и здравно осигуряването. Във втора секция бяха представени маркетингови, управленски и отраслови теми; а докторантите в трета секция презентираха счетоводни, контролни и аналитико-методологически теми. Половината от изследванията имат характер на студии, а другата половина на статии и те са предоставени на редакционния съвет на годишен алманах „Научни изследвания на докторанти”.


Според регламента, участниците имаха възможност в рамките на около 10 минути да представят изследванията си и да отговорят на поставените въпроси. Журитата, водещи работата във всяка от трите секции, поставяха въпроси към участниците, насочени към изясняване на ключови моменти, усъвършенстване на докторантските изследвания и по-добро открояване на постигнатите резултати.

„Цялостното представяне на докторантите беше на много добро ниво, независимо от обстоятелството, че голяма част от  изследванията са в процес на развитие”, обобщи главният редактор на алманаха доц. Симеонов.