Дружества с активи до 600 млн. лева управляваха ученици в Седмото национално състезание по икономика в Стопанска академия

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за пореден път предизвика българските ученици от средните икономически училища за участие в Национално състезание по икономика, което се провежда за трета поредна година и е под патронажа на Ректора – проф. д-р Величко Адамов. В рамките на Седмото издание на своеобразната ученическа надпревара се проведе и състезание в направление „Корпоративни финанси”, в което средношколците управляваха дружества с активи до 600 млн. лева.


С приветствие от името на академичното ръководство,  състезанието откри зам.-ректорът проф. д-р Теодора Димитрова. „След настъпването на астрономическата пролет в България, ние в Стопанска академия имаме честта да посрещнем истинската пролет, защото вие сте тук, защото вие сте потенциала и бъдещето на България, защото вие идвате с огромна енергия, заряд, настроение и със спортен дух за да докажете кой сред вас е номер едно” – каза в обръщението си към учениците проф. Димитрова. Тя подчерта и заслугата на средните икономически училища в страната за провеждане на националните ученически състезания по икономика в различните направления. Приветствайки гостите с „Добре дошли” в Стопанска академия, зам.-ректорът подчерта, че те са в „най-младия” български град, чието население между 18 и 23-годишна възраст представлява  1/3 от всички жители и това са 12 000 студенти, които ежегодно се обучават в Свищовското висше училище в направленията „Икономика” и „Администрация и управление” в бакалавърски, магистърски и докторски програми. 
Сред гостите на официалното откриване бяха председателят на Общото събрание на Стопанска академия – проф. д-р Данаил Врачовски, декани на факултети, ръководители на катедри, академични преподаватели и докторанти, учители от средни икономически училища в страната.


Приветствие към участниците в състезанието по „Корпоративни финанси” отправи и ръководителят на първата българска финансова катедра с многодесетилетна история – катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия, проф. д-р Андрей Захариев. Припомняйки олимпийския принцип, според който понякога е важно и само участието, той заяви, че при перфектната организация и формата на състезанието, всички участници са победители, защото мрежата от контакти, трамплина на който учениците стъпват през двата състезателни дни, им дават възможност да бъдат като Хавиер Сотомайор и Стефка Костадинова – световни рекордьори в дисциплината скок на височина. „Вие ще отскочите високо, защото тук в Свищов нещата се случват – това е уникален град” – каза проф. Захариев като подчерта, че Свищов е дал на България първия финансов министър – Григор Начович и първия просветен министър – д-р Георги Атанасович, и че това е градът на Алеко. „Вижте българските банкноти – чий е лика на най-голямата? На свищовеца Алеко Константинов. Затова, ако вашата мечта е не само да успявате, но и да бъдете богати, да бъдете ръководители, хора, личности, към които ще се отнасят с респект – това е вашето място, това е вашата академия – Стопанска академия, в която вие ще стартирате кариерата, за която и вашите учители, и вашите родители ще са радостни и щастливи”. С пожелания за успех в състезанието, проф. Захариев се обърна към учениците и с думите: „Днес на елитните български средни училища абитуриент, утре на Академия „Д.А.Ценов” абсолвент”.
Преди да представи участващите отбори, приветствие към учениците и техните учители отправи и директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, доц. д-р Николай Нинов. В състезанието по „Корпоративни финанси участваха ученици от Търговска гимназия – Бургас, Професионална гимназия по лека промишленост и икономика – Горна Оряховица, Професионална гимназия по икономика – Дряново, Финансово-стопанска гимназия – Монтана, Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги – Силистра и Професионална гимназия по икономика – Шумен. Участниците от едно училище бяха разпределени на случаен принцип в седем различни екипи от по трима души.


За да изпълни поставеното от Стопанска академия задание, всеки отбор трябваше да влезе в ролята на екип от финансови мениджъри на конкретно водещо българско публично дружество с висока пазарна капитализация, проспериращи продажби и идеи за експанзия, финансирана чрез публично предлагане на нова емисия от обикновени акции. С цел успешно бъдещо развитие на акционерното дружество, отборите трябваше да аргументират привлекателните характеристики на своята фирма за привличане на нови акционери от България и чужбина, които да финансират развитието на нови проекти в следващия 5-годишен период. Задачата на учениците бе да разработят презентация, фокусираща характеристиките на проспект за публична емисия на обикновени акции, която да бъде представена пред индивидуални и институционални инвеститори. Чрез жребий всеки отбор изтегли акционерното дружество, под чието име да се състезава, а в помощ на учениците бяха менторите – изявени студенти-финансисти. За  отборите бяха осигурени работни офиси с необходимата техника, обособени в различни аудитории на висшето училище.
Решенията на състезателния казус и презентаторските умения на участниците оценяваше жури, съставено от академични преподаватели и представители на практиката. Наградата на Ректора и първо място журито присъди на отбор „Зърнени Храни България” АД в състав Нергин Фейзула – ПГИ Шумен, Полина Ламбева – ПГЛПИ Г. Оряховица и Силвия Станева – ТГ Бургас с ментор Славка Василева. Наградата на победителите връчи зам.-ректорът проф. Димитрова.


За доброто си представяне останалите отбори бяха отличени със специални награди сред които бяха награди на декана на факултета, на ръководителя катедра, на банкови и застрахователни институции, излъчили свои фаворити сред участниците.

Наградата на Декана на факултет „Финанси” получи отбор „Енемона” АД:

Инна Николова - ПГИ Шумен
Десислава Стефанова - ПГЛПИ Г. Оряховица
Калина Бъркалова - ПГИ Дряново
ментор: Весела Звезделинова

Наградата на катедра „Финанси и кредит” получи отбор „Монбат” АД:

Мария Муравецка - ПГИ Шумен
Радина Петрова - ПГЛПИ Г. Оряховица
Силвана Груева - ПГИ Дряново
ментор: Никола Илиев

Наградата на ДЗИ получи отбор „Неохим” АД:

Николета Николчова - ФСГ Монтана
Никола Вълчев - ТГ Бургас
Теодора Цвяткова - ПГСУАУ Силистра
ментор: Женя Стефанова

Наградата на ОББ МетЛайф получи отбор „Биовет” АД:

Весела Михайлова - ФСГ Монтана
Кристияна Иванова - ПГИ Шумен
Пламен Тотев - ПГИ Дряново
ментор: Кирил Пенков

Наградите на ОББ получиха отборите:

„Албена” АД

Ивайло Атанасов - ПГИ Дряново
Мария Тодорова - ТГ Бургас
Зорница Кънева - ПГЛПИ Г. Оряховица
ментор: Маврина Пурлантова

„Софарма” АД

Кристина Ангелова - ФСГ Монтана
Мирослава Няголова - ПГСУАУ Силистра
Пламена Атанасова - ТГ Бургас
ментор: Живко Тодоров