Двадесето издание на ежегодния студентски конкурс за есе, организиран от катедра „Мениджмънт”

На 09.10.2024г. Катедра „Мениджмънт” за поредна година проведе традиционния конкурс за студентско есе на тема: „Умението да управляваш и да се подчиняваш“. Поставените проблеми, очертали съвременните предизвикателства пред авангардните управленски модели, които едноименната катедра поставя като аванпост за монолитно утвърден и качествено развит научен продукт, издава амбицията на преподавателския колегиум за продължаване пътя на солиден административен капацитет, висока компетенция и нова експертна амалгама, където симбиозата между преподаватели и студенти най-отчетливо среща опита, традициите и новаторството на едно висше учебно заведение с над 88 – годишна традиция в разпространяване на просветителската мисия за силна България в обединена Европа.
Студентите на Стопанска академия разсъждаваха върху атрактивна тема, отнасяща се до управлението и подчинението ‒ умения, съпътствали човечеството още от зората на времето, но имащи актуално значение, както за усъвършенстването на отделния индивид или група, така и за общественото развитие.
В конкурса участваха повече от двадесет изявени свищовски студенти от различни курсове и специалности в ОКС „бакалавър” и „магистър”. За насоките на разсъждение и мотивите за организиране на конкурса, доц. д-р Ирена Емилова, ръководител на катедрата, сподели: „Успешното функциониране както на индивидуално, така и на колективно ниво изисква разбирането на умения като управлението и подчинението, които най-често се възприемат като противоположни, но в действителност са взаимосвързани и допълващи се.“ Това провокира идеята за избор на тази проблематика под формата тема в юбилейния конкурс за есе, организиран от катедра „Мениджмънт“. Доц. Емилова допълни, че качеството на предложените разработки за поредна година затвърждава успешния подход и амбициозни научноизследователски достойнства, с които талантливите студенти на Свищовската икономическа школа разчертават пътя и задават посоката за по-високи образователни стандарти, принципно ново конкурентно начало и себеутвърждаване на персоналната творческа способност в процеса за подготовка на новото поколение експерти, поели непреходната кауза за възход на стопанския и културен живот.

Фундаменталните критерии за атестиране на работите на студентите включиха собствена теза, форма на изложение и изводи, а експертният състав на авторитетното научно жури обедини в едно представители от практиката и академични преподаватели в лицето на гл. ас. д-р Станислава Стоянова–Асенова – заместник-кмет в Община Свищов с ресор „Стопанска и финансова политика“ и преподавател към катедрата, и председателстващия журито гл. ас. д-р Надежда Стефанова, които отличиха най-добре представилите се студенти.
Със своето ясно артикулирано мнение, че в реалиите на историческите епохи според мотива за тяхното пълноценно провеждане, двете основни умения – управление и подчинение са ключовия залог за моделиране прогреса или липсата на активност сред отделните обществени групи, които удостоверяват пълноправната стратификация за една отговаряща на предизвикателствата на своето време суб-културна доктрина за трета поредна година Аница Декова, студентка в спец. Икономика на търговията – III курс, дистанционно обучение спечели елитното състезание.

На второ място журито класира студентите Маргарит Гатяжев и Милена Тисова, специалност „Стопанско управление“, IV курс, според които умението да управляваш и да се подчиняваш са две страни на една и съща монета, наложили се във времето като основни компоненти на ефективното функциониране на организацията, където истинската сила на личността се проявява в умението да управляваш със справедливост и да се подчиняваш с достойнство.
Третото място бе отсъдено за Илиян Илиев, спец. „Стопанско управление“, IV курс и Никола Маринов, спец. „Стопанско управление”, II курс.

В представените тематични разработки възпитаниците на Стопанска академия отчетоха под формата на своя отправна база тезата за това, че приемайки различните професионални роли, оразличени между амплоато на ръководни или оперативни кадри те диверсифицират способността да бъдат адекватни на пазара на труда, при чието измерение с гъвкавост, упоритост и адаптивност могат да отговорят на превратностите на съвременния свят.
Заложената тема усъвършенства становището, че умението да управляваш и да се подчиняващ е съществен фактор за успеха в личен и професионален план, където регламентът за устойчивата практика на ръководния маниер приема за свой изконен постулат лидерството, визията и доверието за разлика от отговорността, уважението и сътрудничеството, които мога да се типизират във функцията им на фундамент за едно по-добро подчинение.
На всички участвали в конкурса студенти, академичният състав на катедра „Мениджмънт” изрази своята благодарност за изключително сериозното отношение в процеса на създаване и презентиране на есетата.
Конкурсът за студентско есе, организиран от първата катедра по мениджмънт в Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“ се утвърждава като ежегоден академичен форум, с устойчив ракурс за активна научно-изследователска проява, катализираща умения, качество и новаторски подход при приемането на новите знания от все по-голямата вълна на млади, можещи и успяващи хора, показали знания и креативност сред аудиториите на Алма матер – Свищов.