Екипи от средношколци представиха най-големите български компании в 10-то национално състезание по икономика в Стопанска академия

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за четвърта поредна година дава възможност на ученици от цялата страна да премерят сили в национално състезание по икономика. Юбилейното 10-то издание предизвика участието на 160 средношколци от 21 средни училища, които се състезаваха в направленията „Публични финанси”, „Корпоративни финанси” и  „Застраховане и социално осигуряване”. В състезателните направления участваха възпитаници на ПГИ „Иван Илиев” – Благоевград, Търговска гимназия – Бургас, Варненска търговска гимназия, Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново, СОУ „Козма Тричков” – Враца, ПГЛПИ „Атанас Буров” – Горна Оряховица, Финансово-стопанска гимназия – Добрич, ПГИ „Рачо Стоянов” – Дряново, ПГСС „Никола Йонков Вапцаров” – Левски, Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект” – Плевен, Национална търговска гимназия – Пловдив, Частна професионална гимназия по икономика и управление – Пловдив, ПГИ „Робер Шуман” – Разград, ДТГ „Димитър Хадживасилев” – Свищов, ПГСУАУ „Атанас Буров” – Силистра, НФСГ – София, НТБГ – София,   Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски” – Ст. Загора, СОУ „Васил Воденичарски” – Хайредин, ТГ „Васил Априлов” – Червен бряг и ПГИ – Шумен.


С „Добре дошли в столицата на икономическото знание на България – Свищов”, участниците и придружаващите ги учители приветства от името на академичното ръководство зам.-ректорът по студентска политика и академично развитие –  проф. д-р Теодора Димитрова. Припомняйки за направеното дарение от Димитър Ценов преди повече от 100 години, проф. Димитрова заяви, че днес мечтата на Дарителя е реалност, дала на България и на света близо 150 000 успешно реализирали се възпитаници в сферата на икономиката, администрацията и управлението.

В направление „Корпоративни финанси” се състезаваха близо 40 ученици от осем училища. Сформираните отбори влязоха в ролята на екипи от финансови мениджъри на водещо българско публично дружество с висока пазарна капитализация, проспериращи продажби и идеи за развитие. Всеки екип трябваше да направи прецизен анализ на дейността на компания, която представя, с цел разработването на реален инвестиционен проект, който тя ще реализира. В помощ на всеки отбор беше изявен студент в ролята на ментор.


С цел успешно бъдещо развитие на дадената компания, Стопанска академия предизвиква участниците да аргументират инвестиционния проект, съблюдавайки конкретни стъпки. Отборите трябваше да представят  корпоративен профил на фирмата чрез онлайн проучване на данни и да оценят финансовите резултати и тенденции в основни финансови показатели на годишна база по данни от консолидираните отчети за периода 2011-2014 г. Целта на всеки екип бе да генерира идея за инвестиционен проект (описание, цели, SWOT анализ) за кан­дидатстване за финансиране по новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 с 30 % собствено финансово участие, както и да определи структура на финансирането на собственото участие и да представи бюджет на проекта.

Критериите за оценка на отборите бяха иновативност, ефективност, приложимост на проектите, презентаторски умения и аргументация. Представянето на участниците в направление „Корпоративни финанси” оцени жури с председател проф. д-р Андрей Захариев – ръководител катедра „Финанси и кредит”, и членове Иван Ганев – търговски директор на „Свилоцел“ ЕАД – Свищов,  доц. д-р Пламен Пътев, доц. д-р Александър Ганчев и ас. Георги Ангелов.


Преди да връчи наградите на класиралите се на първите три места, председателят на журито обобщи, че участващите екипи са представили 10 от най-големите български компании, които за периода на изследване кумулативно са създали брутен вътрешен продукт, надвишаващ 10 млрд. лв. „Корпоративното направление имаше нелеката задача да създаде достатъчен като мащаб БВП, който след това чрез механизмите на разпределяне и преразпределяне да стигне за всички министерства, за всички общини. Потвърждавам, справихте се!” – заяви проф. Захариев.

Първото място в това направление завоюва отбор „Софарма АД” с ментор Ани Пенкова. В състава на екипа-победител бяха Илиян Стойков от Варненска търговска гимназия, Емине Джамбазова от ПГИ – Шумен и Тихомира Великова от ПГИ – Дряново.

II-ро място в направлението КФ – отбор „Албена АД”:

  1. Петър Борисов Попов – ТГ „Княз Симеон Търновски“ – Ст. Загора
  2. Лилия Михайлова Михайлов – Варненска търговска гимназия
  3. Катерина Тодорова Тодорова – ПГИ Шумен
  4. Петя Диянова Петрова – Варненска търговска гимназия

Ментор на отбора – Силвия Заркова

III-то място в направлението КФ – отбор „Елхим-Искра АД”:

  1. Екатерина-Виктория Виолетова Маринова – НТБГ – София
  2. Маринела Николаева Журналова – ПГИ – Шумен
  3. Неда Недкова Парушева – Варненска търговска гимназия
  4. Стеляна Николаева Иванова – ТГ „Княз Симеон Търновски“ – Ст. Загора

Ментор на отбора – Светла Иванова

Специалната награда връчи Иван Ганев – търговски директор на „Свилоцел” ЕАД на отбор „Свилоза АД”:

  1. Симона Георгиева Георгиева – Варненска търговски гимназия
  2. Синдия Кирилова Николова - Варненска търговски гимназия
  3. Христина Ангелова Ангелова - Варненска търговски гимназия
  4. Велика Илиева Илиева - Варненска търговски гимназия

Ментор на отбора – Гергана Георгиева