Експерти от НАП обучават свищовски студенти на противодействие на данъчните измами

Майсторски клас на тема „Методи за противодействие на данъчните измами и отклонение от данъчното облагане” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Във форума участваха студенти от III и ІV курс на специалностите „Финанси” и „Стопански и финансов контрол”. Гост-лектори бяха експертите от Националната агенция за приходите Мина Янкова – директор на Дирекция „Данъчно-осигурителна методология”, Гергана Николова – ст. юрисконсулт в Дирекция „Разследване при особени случаи” и Илиян Илиев - гл.експерт в Дирекция „Обжалване и данъчноосигурителна практика", НАП - В.Търново.


Форума откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” проф. д-р Теодора Димитрова. От името на академичното ръководство тя приветства инициативата, посветена на тема, която по думите й, провокира интереса не само на НАП и на академичната общност, но и на целия български народ. Проф. Димитрова подчерта, че форума се провежда в градът дал на свободна България първия финансов министър – Григор Начович. „Именно тук днес си дават среща настоящи експерти в дирекциите на НАП и бъдещите техни колеги в лицето на нашите студенти за да начертаят една ефективна и целенасочена стратегия за противодействие на данъчните измами” – каза още проф. Димитрова. Подчертавайки значимостта на труда и усилията им, тя изрази благодарност към представителите на НАП за това, че за пореден път са готови да дадат нови знания и умения на свищовските студенти. Зам.-ректорът връчи на гост-лекторите сертификати за участието им във форума и грамота на Приходната агенция за активно участие в академичния живот на Стопанска академия.


Приветствия към студентите и гостите отправиха и ръководителите на двете катедри – съорганизатори на проявата. Проф. д-р Георги Иванов – ръководител катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” подчерта, че с цел подобряване практическото обучение на студентите, традиционно в Стопанска академия се организират различни форуми, на които практици предават своя опит на възпитаниците на Свищовското висше училище. „Вече няколко мандата с помощта на академичното ръководство ние успяваме да съберем елита на нашата практика да дойде в Свищов и да се срещне с нашите будни студенти – можещи, знаещи млади хора” – каза проф. Иванов.

Ръководителят на катедра „Финанси и кредит” – проф. д-р Андрей Захариев поясни, че 50-те участващи студенти са най-добрите по успех на двете специалности. „За да сте тук, означава, че с нещо сте по-различни. Тук няма случайни студенти. Това са будни, активни студенти с многократни изяви в академични форуми, на които досега с практиката ще разкрие нови тайни и ще ги обогати” – каза проф. Захариев.

Темата за данъчните измами и данъчното облагане бе дискутирана на форума в Стопанска академия в навечерието на 20-годишнината от въвеждане на данък върху добавената стойност (ДДС) в България. „Това е най-хубавия данък, а Закона за ДДС е една необятна джунгла. ДДС е логика и неможеш да направиш следващата стъпка ако не направиш първата” – заяви в своята презентация Мина Янкова. Тя представи същността на този данък и методологията на Закона за ДДС. Обясни как е въведен данъка върху добавената стойност през 1994 г. в България и какво се е променило след влизането на страната ни в ЕС. Разясни промяната на ревизионната практика при противодействие на данъчните измами, обусловена от решенията на Съда на ЕС по данъчните дела.


Представяйки логическата схема на ДДС, гост-лекторите от НАП обясниха на студентите къде могат да се случат злоупотребите с този данък, какви способи и схеми съществуват за източване на ДДС. В рамките на майсторския клас бяха представени правила и начини за борба с данъчни злоупотреби, доказателствена тежест и възможности за корекция. В свободен разговор след презентираните теми, студентите имаха възможност да задават въпроси и да коментират с експертите от НАП различни ситуации.

Майсторският клас на тема „Методи за противодействие на данъчните измами и отклонение от данъчното облагане” се реализира в изпълнение на ангажиментите по проект BG051PO001-3.1.07-0019 „Нови знания и умения за успешна професионална реализация  на студентите от СА „Д. А. Ценов” – Свищов”.