Еразъм – лектор избра мобилност в Стопанска академия след среща със свищовски студенти в Букурещ

Деканът на Факултет „Бизнес Администрация” от Университета в Букурещ, Румъния – доц. д-р Анка-Моника Арделеану бе гостуващ преподавател по програма „Еразъм” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Със съдействието на Центъра за международно сътрудничество и проекти, администриращ програмата в Свищовското висше училище, доц. Арделеану проведе две лекции.
 


Като практикуващ адвокат и преподавател по право, тя изнесе лекция пред преподаватели и докторанти на тема „Медиация при решаване на трудови спорове”. В рамките на срещата си със студенти от 3-ти и 4-ти курс на различни специалности, доц. Арделеану представи възможностите за мобилност по програма Еразъм в Университета в Букурещ, изискванията към кандидатстващите и критериите за оценка. 

По силата на сключеното двустранно Еразъм-споразумение между двете институции редовно се осъществява обмен на студенти и преподаватели. Доц. Арделеану гостува за втори път в Свищовската академия и при поредната си визита сподели, че е избрала точно това висше училище за реализиране на преподавателска мобилност в следствие на контактите си и впечатленията от студенти на Стопанска академия, осъществявали мобилности по програма Еразъм с цел обучение в Университета в Букурещ през последните години. Доц. Арделеану припомни, че свищовски студенти няколкократно са избирани за първенци на съответната мобилност в ръководения от нея факултет за постигнати най-високи резултати при обучението им в румънската столица.


Отговаряйки на въпроси, поставени от студентите в края на срещата, относно връзката между програма Еразъм и бъдещото им професионално развитие, гост-лекторът подчерта част от предимствата, които младите хора имат след осъществени мобилности с цел обучение или практика, едно от които е усъвършенстване на езиковите познания по избрания работен език. Като доказателство за високата оценка, която свищовските студенти получават за представянето си в Университета в Букурещ, деканът на факултет „Бизнес Администрация” сподели, че възпитаници на Стопанска академия вече имат предложения от румънски фирми за стажове и за работа след осъществени мобилности по програма Еразъм.