Еразъм-преподавател от Познан гостува в Стопанска академия

Мобилност, с цел преподаване, реализира в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” преподавателят от катедра „Счетоводство” към Познански икономически университет гл. ас. д-р Ева Розанска. Със съдействието на Центъра за международно сътрудничество и проекти, администриращ програма „Еразъм” в Свищовското висше училище, гост-лекторът от полския град Познан изнесе две публични лекции по финансово счетоводство и финансов анализ пред студенти от трети и четвърти курс в спец. „Стопански и финансов контрол”.

Темите, които представи гл. ас. д-р Ева Розанска, бяха свързани с финансовата отчетност, финансовото счетоводство и ролята им при вземане на управленски решения. „Присъстващите студентите са изучавали дисциплина „Стопански и финансов контрол”, а направлението на специалността им има пряко отношение към финансовата отчетност” – поясни представяйки лектора, доц. д-р Силвия Костова – преподавател в катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”.

Представените теми предизвикаха интерес у студентите, тъй като те имаха възможност за съпоставка на специфичните особености на полското законодателство с международното и българското. В първата лекция, пред студентите от четвърти курс, се представиха фундаментални въпроси, свързани с общата рамка за финансова отчетност и основните направления на анализа на финансовите отчети. Във втората лекция, студентите се запознаха с основните принципи на счетоводството, отличителните характеристики на финансовото и управленското счетоводство, и връзката на счетоводната информация с управленския процес.


Гл. ас. д-р Ева Розанска е поредния преподавател от Познанския икономически университет, реализирал преподавателска мобилност в Стопанска академия. Двете висши училища имат дългогодишни взаимоотношения и са реализирани различни съвместни инициативи, а по сключено  двустранно Еразъм-споразумение, се осъществя обмен на студенти и на преподаватели.