Еразъм преподавател от Познан с мобилност в Стопанска академия

Гостуващ преподавател по програма „Еразъм” от Познански икономически университет реализира в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” мобилност с цел преподаване и тренинг мобилност. Със съдействието на Центъра за международно сътрудничество и проекти, администриращ програмата в Свищовското висше училище, асистентът от катедра „Счетоводство” в полския университет – Лукаш Матушак, изнесе поредица лекции пред студенти и осъществи едноседмично обучение. 

По силата на сключеното двустранно Еразъм-споразумение между двете висши училища, до момента е осъществяван само обмен на студенти, но благодарение на изградените дългогодишни взаимоотношения са реализирани различни съвместни инициативи. Именно от свои колеги, участвали в международни конференции в Стопанска академия, Матушак разбира за висшето училище в Свищов.

Роден в Познан и завършил Икономическия университет в родния си град, Лукаш Матушак е преподавател в катедра „Счетоводство” от 2004 г. Пред потоци свищовски студенти от специалност „Счетоводство и контрол” и специалност „Финанси” гостът изнесе три лекции на английски език по финансово счетоводство. Коментирайки основополагащите принципи на счетоводството, лекторът обясни на студентите как информацията, която извличат може да стане по-достоверна и по-използваема. Гостът бе впечатлен от „много добрата атмосфера” в аудиторията и „голямата активност” на студентите при решаване на поставения им казус, което той отдаде на добрата подготовка на възпитаниците на Стопанска академия. В рамките на едноседмичното си обучение Еразъм-преподавателят от Познанския икономически университет обсъди с колегите си – домакини бъдещи съвместни научни дейности и публикации.     

Впечатлен от гостоприемството и организацията на престоя му, гостът изказа сърдечни благодарности на катедрения Еразъм-координатор, на директора и на целия екип на Международния център при Стопанска академия. 

Лукаш Матушак бе първият представител на Познанския икономически университет, осъществил преподавателска мобилност в Свищовското висше училище, а през следващия семестър негова колежка също ще бъде гост-лектор в Стопанска академия.