„Есенен фермерски пазар – Свищов 2019” организира катедра „Аграрна икономика” при Стопанска академия


За трета поредна година катедра „Аграрна икономика” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” организира „Есенен фермерски пазар”, който даде възможност на земеделските производители да представят биопродукти и продукти от конвенционалното производство на малките стопанства. Инициативата стартира и продължава да се провежда под надслов „Изберете здравословната храна!”. Съорганизатори на третото издание, на превръщащото се вече в традиция изложение, бяха Стопанска академия, община Свищов, Българска асоциация „Биопродукти” (БАБ), Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ). 
„Есенен фермерски пазар – Свищов 2019”, се състоя на централния площад „Алеко” и бе официално открит пред сградата на Общината. Сред гостите на събитието бяха зам.-ректорът проф. д-р Марияна Божинова, Вр.ИД кметът Анелия Димитрова, Албена Симеонова – председател на БАБ, Пепо Петров – изп. директор на ФОСЗ. 


В приветствието си към участниците и към гостите, ръководителят на катедрата-организатор – доц. д-р Марина Николова заяви, че в съвременните условия от развитието на българското земеделие, целта на функциониращите фермерски пазари е постигане на една обща кауза в полза не само на фермерите от конкретните населени места, но и за удовлетворяване на търсенето от качествени и здравословни продукти с автентичен, местен произход. Доц. Николова подчерта, че развитието на пазарите на местни храни е благоприятна възможност за укрепване пазарните позиции на малките земеделски стопанства, а функционирането на истински пазар, където се среща търсенето на съвременния потребител с предлагането на качествени продукти, е доказана необходимост за всяка община и кауза с взаимни ползи. Тя благодари на съорганизаторите, на катедрения екип, на спомоществувателите и най-вече на самите земеделски производители за това, че осигуряват за жители и гости на община Свищов „пъстра палитра” от богата гама продукти с безспорни предимства. 
Приветствия отправиха и официалните гости, а за доброто настроение на всички присъстващи допринесоха изпълненията на Детско юношески танцов ансамбъл „Дунавска младост” при Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамова – 1856”, Свищов с художествен ръководител Виктор Маринов.




На своите щандове, над 30 производители от рано сутринта в красиви шатри подредиха своите продукти за дегустация и закупуване. На щандовете с много любов се демонстрираха плодовете на неуморния им труд под формата на пъстра палитра от богата гама продукти – сокове, био вина, био телешко месо, сирене, кашкавал с орехи, кашкавал с биогъби шийтаке, ядки, тахан, пчелни продукти, козметика, билкови мехлеми, домашно приготвени сладка, лютеница и още много други. Посетилите есенното изложение имаха възможност да дегустират и да си закупят от представените над 50 вида продукти.