Евро проекти на Стопанска академия са сред добрите практики по оперативните програми

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” представи два от реализираните евро проекти пред журналисти от Велико Търново. Висшето училище в Свищов бе включено в пътуващ семинар за журналисти, организиран от Областен информационен център (ОИЦ) - Велико Търново. В рамките на двудневното събитие, представители на печатни и електронни медии от областния град имаха възможност да се запознаят с успешно реализирани в региона проекти, финансирани от европейските фондове в периода 2007-2013 г. В общините от Великотърновска област журналистите от регионалните медии се срещнаха на място с бенефициенти (общински администрации, фирми, учебни заведения и неправителствени организации), реализирали проекти по оперативните програми „Развитие конкурентоспособността на българската икономика” (ОПРКБИ), „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР), „Регионално развитие” (ОПРР), „Административен капацитет” (ОПАК) и др.

Стопанска академия представи проекти за студентски стажове и обучителни курсове за безработни лица. „Стажът – първа стъпка в професията. Методика за провеждане на ефективни стажове” е проект, чиято подготовка стартира през м. септември 2007 г. – годината, в която България става равноправен член на ЕС. „Ние бяхме едни от пионерите, които участваха е европейски програми за финансиране на проекти по евро фондовете” – сподели проф. д-р Красимир Шишманов, ръководител на проекта. Той припомни за трудностите, с които екипът се е сблъскал относно методиката на финансиране по евро програмите, но подчерта, че благодарение на оказаната от академичното ръководство помощ проектът е реализиран. 

Общата цел на проекта е била подобряване качеството на образователните услуги чрез въвеждане на адаптивни механизми за стартиране на кариерата. В рамките на проекта 60 възпитаници на Стопанска академия са провели студентска практика от 45 работни дни в седем фирми от областите Велико Търново, Габрово, Плевен и София. Всеки стажант е получил задачи, свързани с характера на осъществяваната от организацията-партньор дейност и съобразно спецификата на заеманата стажантска позиция.

„С проблемите на пазара на труда пряко се сблъскаха две от целевите групи на проекта – от една страна  организациите-партньори и студентите от друга” – коментира още проф. Шишманов. По думите му, включвайки се в проекта, фирмите са получили възможност сами да предложат практически ориентирано обучение на стажантите и опит, който съответства на техните специфични изисквания. Така студентските практики могат да бъдат използвани като механизъм за подбор на персонал, обучен според изискванията на конкретната трудова среда и професионална област. От своя страна студентите, взели участие в планираните стажове, са проверили приложимостта на своите знания и компетенции,  и са развили умения за работа в реална среда. „За тях натрупаният професионален опит представлява важно конкурентно предимство при стартиране на бъдеща реализация” – подчерта ръководителят на проектния екип. Наред с това проектът е включвал и обучение на преподаватели, насочено към запознаване със съвременните работни процеси и технологии, използвани в практиката.

„Крайният резултат от изпълнението на проекта се свързва с установяването на устойчив модел на взаимодействие между Стопанска академия и бизнеса, ориентиран към осигуряването на конкурентни знания и умения у студентите и повишаване приложимостта на висшето образование като цяло” – каза проф. Шишманов. Той подчерта, че за интереса на бизнеса от подобно взаимодействие свидетелства назначаването на работа на част от стажантите в някои от организациите-партньори.


Вторият проект, който Стопанска академия представи пред журналистите като добра практика е за обучение на безработни лица, попадащи в категориите на уязвимите групи. Проект „Интегриране и конкурентно включване на пазара на труда на безработни лица от община Свищов чрез квалификация и мотивация”, реализиран от Центъра за професионално обучение при Стопанска академия, представи доц. д-р Пенка Шишманова – ръководител на проекта и директор на ЦПО. Целевата група по проекта е обхванала 60 безработни лица, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда” – Свищов. Сред обучаваните по проекта са младежи до 29 години, безработни лица над 50-годишна възраст, жени, отсъствали продължително от работа  поради майчинство или отглеждане на дете, хора с увреждания, представители на уязвими етнически групи и др. Най-голяма група – 67 % са били лицата със средно  образование, а вишистите са били 30 %.

В рамките на проекта сформираните групи са преминали обучения за професионална квалификация по част от професиите „Продавач-консултант”, „Офис-секретар” и „Оператор на компютър”, обучения по чужд език (английски, нива А1 и А2) и мотивационни обучения. По време на проведените професионални или чуждоезикови обучения на безработните лица са изплащани стипендии в размер на 8,00 лв. за всеки присъствен учебен ден и транспортни разходи за живеещите извън гр. Свищов. Всеки един от целевата група е получил индивидуално разработен план за професионално развитие и усъвършенстване, удостоверение за професионално обучение по съответната професия и европассертификат на български и английски език за придобити професионални компетенции.

В края на представянето на проекта доц. Шишманова сподели, че няколко от курсистите са започнали работа веднага след приключване на обучението. Тя също подчерта ролята на академичното ръководство и оказваната помощ при реализиране на проекта.