Европейската комисия одобри проект за изграждане на Европейски университет KreativEU с участието на СА „Димитър А. Ценов”

Проектно предложение с участието на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, относно изграждане на Европейски университет KreativEU, e одобрено за финансиране от Европейската комисия по програма „Еразъм+”. Проектът има продължителност от 4 години и неговата цел е да създаде пълнофункционален Европейски университет, който поставя креативния потенциал, извлечен от културното наследство на Европа, в основата на преподаването, научните изследвания и академичния обмен. Общият бюджет на утвърдения проект е 14,4 млн. евро, от които финансирането за Академията в Свищов е в размер на 1,251 млн. евро.

KreativEU е консорциум от 11 висши училища от 11 държави: Политехнически университет в Томар (Португалия) – координатор; Стопанска академия „Д. А. Ценов” (България); Университет на Южна Бохемия в Ческе Будейовице (Чехия); Университет в Камерино (Италия); Университет в Търнава (Словакия); Университет „Валахия” в Търговище (Румъния); Университет по приложни науки в Бреда (Нидерландия); Университет Содернторн (Швеция); Ополски университет по технологии (Полша); Университет за наука и технологии в Адана (Турция) и Университет в Грайфсвалд (Германия).

Освен единадесетте основни членове на консорциума, в подкрепа реализацията на различни дейности на Европейски университет KreativEU ще бъдат въвлечени над 40 асоциирани партньори – висши училища от цял свят и институции, като сред тях от българска страна са Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на туризма и др.

Работата по изграждането на алианса, разработил и спечелил проекта, стартира в Свищовската академия през управленския мандат 2020-2024 г. Началото на разработването на проекта бе поставено през 2021 г., като консорциумът KreativEU първоначално е конституиран от 7 висши училища от 7 държави (Португалия, България, Чехия, Словакия, Румъния, Франция и Турция). През 2022 г. към алианса се присъединява Университетът в Камерино (Италия), а през 2023 г., след организирана от Свищовското висше училище смесена интензивна програма, се взема решението за осигуряване на пълно географско покритие на проекта за създаване на европейски университет чрез включването на 4 нови висши училища от Швеция, Нидерландия, Германия и Полша.

Официалният уеб сайт на алианса, на който са представени целите, историята, събитията и постиженията на KreativEU, е www.kreativeu.ipt.pt.

До момента в процеса на разработване на вече одобрения от Европейската комисия проект са проведени 12 работни срещи на консорциума, съответно в Томар (септември 2022 г.), Монпелие (декември 2022 г.), Адана (януари 2023 г.), Ческе Будейовице (февруари 2023 г.), Свищов (март 2023 г.), Търнава (април 2023 г.), Търговище (май 2023 г.), Камерино (юни 2023 г.), Свищов и Чифлик (септември 2023 г.), Томар (октомври 2023 г.), Истанбул (април 2024 г.), Бреда (юни 2024 г.). По проекта предстоят работни срещи в Стокхолм (септември 2024 г.) и Грайфсвалд (януари 2025 г.).