Европейската централна банка стартира стаж – финансов анализ в генерална дирекция „Пазарна инфраструктура и плащания“

Могат да кандидатстват всички граждани на ЕС, отговарящи на условията за нашата стажантска програма.
Предвидена е безвъзмездна помощ за стажант в размер на €1170 на месец плюс надбавка за настаняване.
Работно време: Пълен работен ден
Място на работа: Франкфурт на Майн, Германия
Краен срок  за кандидатстване: 15.05.2024г

Ще се присъедините към екипа на Финансите в Генерална дирекция „Пазарна инфраструктура и плащания“. Нашата генерална дирекция управлява всички въпроси, свързани с пазарната инфраструктура на Евросистемата, включително нейните платформи, приложения и свързани услуги в областта на паричния сетълмент, сетълмента на ценни книжа и управлението на обезпечения. Наред с предоставянето на широкообхватна поддръжка за TARGET услугите на Евросистемата (TARGET2, TARGET2-Securities, TARGET Instant Payment Settlement и предстоящата система за управление на обезпечения на Евросистемата), ние непрекъснато проучваме нови технологични и бизнес инициативи.
Финансовият екип отговаря за разработването и прилагането на ценови политики, както и за процесите на фактуриране, счетоводство и финансово отчитане, свързани с всички проекти и услуги на Генералната дирекция.
ЕЦБ е приобщаващ работодател и ние се стремим да отразяваме многообразието на населението, което обслужваме. Насърчаваме ви да кандидатствате независимо от възраст, увреждане, етническа принадлежност, пол, раса или други характеристики.

Като стажант вие ще:

  • допринасяте за анализа на функционални, регулаторни и оперативни сценарии;
  • помагате за формиране на ценови политики за TARGET Services;
  • изграждате табла за управление на отчети и източници на обобщени данни;
  • поддържате процесите на фактуриране, счетоводство и финансово отчитане за всички проекти и услуги на Генералната дирекция;
  • сътрудничите със съответните екипи в рамките на Генералната дирекция и в други бизнес области на ЕЦБ с оглед на успешното изпълнение на задачите на екипа по финансите.

Този стаж е възможност да се запознаете с работата на Генералната дирекция, като участвате в различни задачи и проекти. Въпреки че ще ви бъде назначен ръководител, от вас ще се очаква да използвате собствената си инициатива и да работите с голяма степен на автономност. Ще можете да развиете уменията си и бързо да окажете осезаемо въздействие върху работата, която вършим.
Позицията ви предлага отлични възможности да допринесете директно за една от най-динамичните и многостранни области на централното банкиране както от бизнес, така и от технологична гледна точка. Вие ще бъдете част от мултикултурен екип, който се стреми към непрекъснати иновации, за да окаже положително въздействие върху живота на европейските граждани.

Нужни квалификации, опит и умения:

  • бакалавърска степен или по-висока степен по финанси, мениджмънт, икономика, компютърни науки или сродна дисциплина;
  • опит в представянето на сложни концепции (включително визуализация на технически концепции и данни) пред различни заинтересовани страни и публики;
  • задълбочени познания за пакета MS Office (включително програмиране на макроси и обобщени таблици в Excel);
  • напреднали (C1) владеене на английски език и средно ниво (B1) владеене на поне още един официален език на ЕС, съгласно Общата европейска езикова рамка.

С предимство са кандидатите, притежаващи:

  • опит в областта на счетоводството и финансите;
  • опит в работата с Tableau или други инструменти за визуализация на данни и бази данни;
  • познаване на международни финансови пазари, плащания и ценни книжа;
  • практически познания по един или повече езици за програмиране (като VBA, Python или SQL);
  • опит с финансови и ИТ бизнес анализи.

Стажът е с първоначален период от 6 месеца, с възможно удължаване общо до 12 месеца, започващ през октомври 2024 г.
Други подробности относно условията, приложими за стажовете в ЕЦБ, можете да намерите на уебсайта на Европейската централна банка: https://www.ecb.europa.eu/careers/what-we-offer/traineeship/html/index.en.html
За допълнителна информация относно тази конкретна свободна позиция можете да говорите с Александрос Екзархос на +49 (0)1721766358 между 15:00 и 16:00 ч. в сряда, 8 май 2024 г.
Процес на кандидатстване и подбор
Процесът на набиране на персонал за тази позиция ще включва дистанционно писмено упражнение и онлайн интервю.
Допълнителна информация за това как да кандидатствате можете да намерите тук: https://www.ecb.europa.eu/careers/before-you-apply/how-to-apply/html/index.en.html  
Ако не сте избрани за тази позиция, но все пак се считате за подходящи, ще бъдете поставени в резервен списък за 12 месеца от крайната дата за кандидатстване, от който може да бъдете разглеждани за други стажантски позиции в рамките на ЕЦБ.