Финален форум за кариерно ориентиране и консултиране на ученици и студенти бе проведен в Свищовската академия

Организираният от академичното ръководство и Кариерния център при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” финален кариерен форум за академичната 2022/2023 г., даде възможност на ученици, студенти и възпитаници на Академията да получат информация, свързана с кариерното ориентиране и консултиране.
Форумът бе проведен на 2 май 2023 г. и бе открит от доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор „Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение“. След неговото приветствие към участниците в събитието думата бе предоставена на кариерния консултант към Кариерния център – г-жа Димка Генчева.

След кратки встъпителни думи кариерният консултант стартира уебинара с представяне на предлаганото образователното портфолио на Стопанската академия в ОКС „бакалавър“ и „магистър“, както и специалностите, предлагани в следдипломното, факултативното и професионално обучение към Свищовското висше училище. Тази информация е ценна основа за професионалното развитие за ученици, студенти и дипломирали се, които желаят да надградят и придобият степени, квалификации, специализации и други професионални знания.

Вторият дискутиран въпрос бе свързан с кариерното консултиране и професионално развитие, което СА „Д. А. Ценов“ предоставя на своята интернет страница в раздела „Студентски ресурси“ и по-специално в подраздела „Кариерно развитие“.
Събитието продължи с разглеждане на темите „Развитие на умения за заетост“, „Какви умения търсят работодателите?“, „Липсата на опит и умения и как да се компенсират?“, „Какво печелим от неквалифицирания труд?“, „Учене през целия живот“, „Как да подготвим автобиография?“, „Как да се подготвим за интервю за работа?“ и завърши с попълване на индивидуален кариерен тест.
Вторият лектор на обучението бе третокурсничката Карина Митева от специалност „Икономика на туризма“, която за последните две години в качеството си на доброволец към Кариерния център участва в организирането на няколко анкетни проучвания, в обработване на данните от тях и се включи в редица работни срещи с експерти от МОН. По този повод г-жа Генчева покани участниците във форума да се присъединят като доброволци към екипа на Кариерния център, за да придобият опит и знания в реална работна среда още по времето на своето обучение.
Форумът приключи с възможност за учениците, студентите и възпитаниците, които не са успели да се включат във форума, да получат достъп до материалите чрез попълване на онлайн регистрационния формуляр. Въпреки че уебинарът бе последен за академичната учебна година, Кариерният център ще продължи с индивидуалните консултации за ученици, студенти и възпитаници на Академията по актуалните въпроси свързани с професионалната им реализация.