„Финанси 2013” е новият алумни клуб, учреден към асоциацията на възпитаниците на Стопанска академия

Петата годишнина от дипломирането на випуск 2013 от спец. „Финанси” бе повод за инициатива на катедра „Финанси и кредит” и нейния алумни координатор гл. ас. д-р Петко Ангелов за организиране на среща на възпитаниците. Обучаваният в периода 2009 – 2013 г. бакалавърски випуск на спец. „Финанси” ще остане в историята с множество завоювани отличия от студентите в академичен, национален и международен план, сред които е и четворната победа в Междууниверситетско състезание по търговия на финансовите пазари. На алумни срещата на възпитаниците на випуск 2013 г. бе направен паралел между тогавашните сериозни, усмихнати и отлични студенти, които днес са част от професионален елит кариерно успели сериозни и отговорни финансисти, реализирали се в корпоративния, публичния и банковия сектор на водещи компании и институции в България и по света.

 

Срещата стартира в аулата на Академията с приветствие от ръководителя на катедрата – проф. д-р Андрей Захариев, който представи актуалните проекти и достижения на катедрата, включително и отзвук от честванията през миналата година на нейната 65-годишнина. Възпитаниците получиха като подарък брандирани химикали с уеб-адреса www.finance1952.com и работни тефтери с логото на катедра „Финанси и кредит”. От страна на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността (АЦККВО) бе представена инициативата за създаване на клубове на бивши възпитаници към Алумни асоциацията при Стопанска академия, като всеки възпитаник получи значка на свищовското висше училище и рекламни материали за Кандидатстудентската кампания 2018.
Присъстващите на срещата възпитаници на спец. „Финанси” от випуск 2013 г. посетиха обновения академичен музей и новите, проектно оборудвани, компютърни аудитории за обучение по финансови курсове (ауд. 14 и ауд. 28). При разговори в 15 ауд. те споделиха своите достижения в кариерното развитие, а в ауд. 24 им бе представена постоянната експозиция „Свищовска финансова школа”, като всеки випускник получи лично копие от едноименния летопис.
Освен връщането в незабравимите спомени, подновяване на стари приятелства и създаване на нови контакти, в рамките на проведената среща се взе решение за учредяване на алумни клуб „ФИНАНСИ 2013”. От общо дипломираните 387 студенти от випуска (261 студенти в редовна форма и 126 студенти в задочна форма на обучение), на тази първа по рода си среща присъстваха 45 финансисти, над половината от които са вече семейни и имат деца. След единодушно гласуване, за председател на клуба бе избран Мартин Харизанов, който развива успешен собствен бизнес в гр. Враца.



Създаденият алумни клуб си постави за цел подпомагане дейността на катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А. Ценов” в запазване на традициите и осъществяването на проекти на катедрата, на фондация „Проф. д-р Минко Русенов” и на специалността. Като първа инициатива на клуба консенсусно се подкрепи идеята за активно включване в кандидатстудентската кампания по рекламиране на академичното образование в спец. „Финанси” в Свищов, за което ще се направят регионални кампании в основни градове в Северна България. Отличените с успешната си кариера в бизнеса финансисти проявиха интерес и към записване в докторантура по програма „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка”.