Финансисти от Стопанска академия черпят опит от експерти на Българска фондова борса

Студенти от IV курс на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, специалност „Финанси”, специализация „Корпоративни финанси” участваха в организирано обучение на Българска фондова борса (БФБ). Презентации за свищовските студенти направиха Иван Такев – изпълнителен директор на БФБ, Георги Български – член на Съвет на директорите на БФБ, Румен Соколов – управител на „Сервиз Финансови пазари” ЕООД и др. експерти.

С участието на студенти бе демонстрирана и проиграна търговската система на борсата - XETRA, коментирани бяха особеностите на  платформата и различните борсови поръчки. Свищовските финансисти сключваха сделки в търговската система на БФБ като задаваха поръчки с различни параметри и проследяваха тяхното изпълнение.

Сред основните дискутирани теми бяха „Развитието на българския капиталов пазар” и „Значението на Фондовата борса за инвестиционната активност и зависимостта им с макроикономически фактори и различни монетарни решения”.


В осъществените дискусии студентите участваха активно с компетентно поставени въпроси – коментира след завръщането им доц. д-р Стефан Симеонов, преподавател от катедра „Финанси и кредит”. По думите му, участвалите в обучението свищовски студенти, за пореден път „затвърдиха авторитета на финансистите от Стопанска Академия като най-добре подготвени по въпросите за финансовите пазари, борсовите сделки и инвестиционните инструменти”.