Финансисти от Стопанска академия представиха научни разработки на международен форум в Ниш

Представители на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в международна научна конференция в Нишкия университет в Р Сърбия. Форумът, който събра участници от 6 държави, бе посветен на 54-та годишнина на Икономическия факултет на университета.

Конференцията на тема „Финансите и реалната икономика – за устойчив ръст” откриха деканът на Нишкия Икономически Факултет – проф. Зоран Аранделович и зам.-деканът по научна работа проф. Маринкович. В словата си и двамата ръководители на факултета подчертахa ролята на научения форум и актуалността на избраната тема. При официалното откриване бе поднесен поздравителен адрес от името на Ректора на Стопанска академия – проф. д-р Величко Адамов за 54-тата годишнина на Икономическия факултет на Нишкия университет, с който Свищовското висше училище има дългогодишно партньорство.

В международната конференция, която бе с официален и работен език английски, взеха участие над 60 представители на университети и финансови институции от 6 държави. Пленарен доклад изнесе изпълнителният директор на Националната банка на Сърбия, Веселин Пйешич. В работата на конференцията в двете тематични секции бяха представени около 40 доклада.


Стопанска академия представиха в международния форум  доц. д-р Стефан Симеонов от катедра „Финанси и кредит” и докторанта към катедрата Габриела Кръстева. Те представиха авторски изследвания в Първа секция, председателствана от проф. Маринкович, в която  научните  разработки бяха свързани с финансите и финансовите институции, макроикономиката, регионалната политика. Презентацията на доц. Симеонов бе на тема „Капиталовия пазар и икономическата активност – връзки и асиметрия”, а докторантът от Стопанска академия представи „Индикаторите на глобалната икономика и фондовата борса за финансовата криза и следкризисния период”. Втората работна секция обедини научни разработки, посветени на трудовия пазар и човешките ресурси,  икономическа парадигма и стратегии на прехода.

Участниците от Стопанска академия подариха на домакините на международния форум комплект учебници на английски език по магистърска програма „Financial management” („Финансов мениджмънт”  на английски език) развивана в Свищовското висше училище.