Финансисти от Стопанска академия с награда от национален конкурс за „емоционална интелигентност”

Финансисти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в национален конкурс за студентско творчество и спечелиха награда с разработка за емоционалната интелигентност. Четвъртокурсници Никола Илиев, Кирил Бъчваров и Ергин Азис взеха участие в XIV Конкурс за студентско научно творчество организиран от Бургаския свободен университет.


Във форума участваха 120 студенти от 13 университета в България и чужбина, които представиха свои научни идеи в областта на юридическите, икономическите, хуманитарните и техническите науки. Съгласно регламента на конкурса,  участниците се състезаваха в две групи. В първа група академична надпревара бе в областите „Право и политика”, „Администрация и управление”, „Обществени комуникации” (връзки с обществеността и журналистика), „Социални дейности”. Втората състезателна група бе в сферите „Финанси и счетоводна отчетност”, „Маркетинг и мениджмънт”, „Техники и технологии”, „Информатика”, „Възобновяеми енергийни източници”.

Свищовските студенти участваха във втора група с доклад и презентация на тема „Емоционална интелигентност – място и роля в живота на съвременното общество”. В разработката си младите финансисти поясняват същността на понятието „емоционална интелигентност”, и цитирайки известен психолог, преподавател в Харвард, представят кои са уменията и способностите, чието развитие определя хората като емоционално интелигентни. Освен това свищовските студенти съпоставят емоционалната интелигентност и като нова област в психологията, и като необходима част от съвременната управленска наука, бореща се с проблемите на мениджмънта и лидерството. В доклада си, разработен с помощта на научния им ръководител доц. д-р Теодора Димитрова, тримата млади финансисти дават примери от личен опит за проява или развиване на емоционална интелигентност. Член на журито, впечатлен от свищовските студенти изрази възхищение от тяхното представяне като ги посочи за пример пред други участници.

Екипът на Кирил, Никола и Ергин получи втора награда, която им връчи ректорът на БСУ – проф. д-р Васил Янков. В поздравително писмо до ректора на Стопанска академия, проф. Янков определя участието на тримата свищовски студенти като „достойното” представяне в конкурса  „Студентско научно творчество”, който се проведе в Бургаския свободен университет за 14 поредна година.