Финансисти от Стопанска академия се срещнаха отново след 10 години, но с академични тоги и шапки

„Пак ще се срещнем - след десет години” си обещават всички завършващи средно или висше образование у нас, припявайки си известната песен „След десет години” на българската рок група ФСБ. Това си обещаха и възпитаниците на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, завършили спец. „Финанси” през 2002г. Сега, 10 години  след завършването им, тяхната другарска среща започна по същия начин както и първият им учебен ден в свищовското висше училище – на студентските банки в аулата на родната Алма матер и под звуците на химна на Република България и студентския химн (Gaudeamus igitur).

 

Този път обаче, те бяха облечени с официалните академични тоги и шапки – реквизит, който е липсвал при завършването на випуск – 2002. Като част от випуска и настоящ зам.ректор, с „добре дошли” своите колеги приветства доц. д-р Теодора Димитрова. Финансистите от випуск - 2002 поздрави и настоящият ръководител на катедра „Финанси и кредит” доц. д-р Андрей Захариев. В аулата на родната Алма матер всеки присъстващ на другарската среща получи грамота от катедрата „с признателност” за това, че през 1998г. е избрал Стопанска академия за свой „икономически пътеводител”, „инвестирал е своята бурна младост” в изучаването на финансите в града на Щастливеца и „гордо носи в сърцето си крайдунавската Алма матер”. С тези грамоти випускниците от 2002г. получиха признателност и за това, че като успешно реализирали се специалисти в областта на финансите, банковото дело, застраховането, публичната администрация и др., те утвърждават лидерската позиция на Академията „чрез достойно представяне на Свищовската финансова школа в управлението на националните и световни финанси”.


 

По време на церемонията, финансистите от випуск 2002 получиха информация за създадената Асоциация на възпитаниците на Стопанска академия „Д.А.Ценов”. Алумни асоциацията представи като неин координатор директорът на Образователен и кариерен център – гл.асистент Николай Нинов. Той разясни как желаещите могат да станат членове на Асоциацията и поясни, че нейната цел е да служи на възпитаниците на свищовската академия, да пази жива връзката между тях и да съхранява чувството на гордост и съпричастност към делото на Дарителя – Димитър Ценов.

Участниците в другарската среща имаха възможност да посетят Академичния музей, където да си припомнят историята за създаването на Стопанска академия, и да оставят своето послание в летописната книга на училището. Пред сградата на Ректората те си направиха снимки с официалните тоги и изпълниха ритуала с хвърлянето на шапките.




По-късно по време на официалната вечеря пуснаха в небето „летящи фенери на желанията” с посланието Стопанска академия да продължи да отстоява доказаната челна позиция по реализация на студенти, качество на обучение и създаването на наука.

До края на м.юни в Свищов ще се срещнат и други възпитаници на Стопанска академия. Една от другарските срещи ще бъде на випуска, завършил спец. „Финанси” преди 35 години. Чрез съдействието на Кариерния център, и на предстоящите другарски срещи ще бъде спазена проведената церемония, която по всяка вероятност ще се превърне в традиция.