Финансисти от Стопанска академия спечелиха стаж в БФБ след обучение от фондация „Буров”

Свищовски студенти отново бяха сред одобрените за обучение от фондация „Атанас Буров”. За единадесета поредна година Фондацията организира лятно училище за студенти, изучаващи икономически специалности в български и чуждестранни висши учебни заведения. В обучението участваха 20 млади икономисти, получили високи оценки на есето за кандидатстване, като Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе с най-много одобрени студенти. Възможност да черпят знания и опит от специалисти на обучителната проява получиха четирима възпитаници на Свищовската Алма матер.
 

Надежда Кръстева и Кирил Бъчваров участваха след завършен 3 курс, спец.„Финанси” и спец. „Счетоводство и контрол”, а Мирослав Тодоров и Павлин Валериев – след завършен 4 курс, спец. „Финанси”.
Основна тема на тазгодишното лятно училище бе „Капиталови пазари”. Акцентът  в него бе анализ на финансови инструменти и създаване на инвестиционен портфейл. Програмата се проведе съвместно с Българска Фондова Борса – София АД, за лектори бяха поканени  водещи специалисти от финансовия сектор.
„Имахме задачи с практически характер, които ни дадоха възможност да демонстрираме знания, получени в Стопанска академия, съобразителност, креативност,  умения за работа в екип” – коментира след завръщането си Кирил Бъчваров.

По думите на Надежда Кръстева, фактът, че 1/5 от общо одобрените за обучението са свищовски студенти е поредно доказателство за високото ниво на подготовка на младите икономисти в Стопанска академия. „Обучението на лятното училище ни подготвя и за трудовата ни реализация след дипломирането ни” – коментира още Надежда Кръстева.
В края на обучението участниците, разпределени в 4 екипа, направиха презентация на портфейли пред изпитна комисия и гости на  лятното училище.

Всички участници получиха удостоверения за участие и книги, връчени им от Димана Ранкова – съветник на Президента на Република България. Членовете на екипа, постигнал най-добър резултат, получават двумесечен платен стаж в БФБ. Двама от екипа – победител са студенти от Стопанска академия. Мирослав Тодоров в момента е стажант в БФБ, а Надежда Кръстева ще се възползва от правото си да стажува в началото на 2013г. 

Програмата за обучението, организирано от фондация „Атанас Буров” е насочена към мотивирани и отлични студенти, проявяващи интерес към новите практики в банкирането и инвестициите. По информация от организаторите, преобладаваща част от завършилите училището впоследствие започват своя трудов стаж във водещи финансови институции или биват одобрени за стипендианти на фондацията. Едно от изискванията за да бъде одобрен студента за лятното училище е да се обучава по икономически специалности, да има завършен най-малко трети курс и успех от следването най-малко много добър 4,50.