Финансисти от Стопанска академия станаха бизнес консултанти на ученици по предприемачество

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха като бизнес консултанти в инициативата  „Иновационен лагер” в Държавна търговска гимназия „Д. Хадживасилев” – Свищов, която бе част от Световната седмица по предприемачество 2013.

Иновационният лагер е нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт, който мотивира млади хора да поемат рискове в интерактивна среда и така развива тяхната предприемаческа нагласа. По време на обучението учениците се събират за да разискват конкретно бизнес предизвикателство и да генерират идеи, които биха разрешили поставения казус. Членовете на отборите не се познават, трябва бързо да се адаптират един към друг и да разпределят адекватно задачите помежду си за да могат да работят по-ефективно. При решаване на казуса, учениците разполагат единствено с помощта, напътствията и съветите на бизнес консултантите, осигурен им е достъп до компютри и Интернет.

Според поставения казус от Джуниър Ачийвмънт България, участниците трябваше да разработят иновационен проект, който да изисква национални ресурси и богатства не по-малко от 50 %. Бизнес консултантите имаха задачата да подпомогнат учениците така, че проектът да бъде иновационен, приложим, eфективен и спомагащ за развитието на националната икономика.

В ролята на бизнес консултанти бяха второкурсниците от спец. „Финанси” Даяна Шутиноска, Силвия Петрова, Антонио Дичев и Георги Георгиев. Те подпомагаха и насочваха  учениците при разработването на SWOT анализ, финансов израз на проекта и маркетингова стратегия. В последствие консултантите дадоха и своите насоки за презентирането на проекта, както и за представяне на същинската реализация на идеята в действителност.

След приключване на обучението на учениците, възпитаниците на Стопанска академия споделиха, че за да се справят с нелеката си задача на бизнес консултанти са използвали голяма част от познанията си в областта на финансите, маркетинга и предприемачеството, придобити от обучението им по различните дисциплини.