Финансисти от Стопанска академия участваха в обучение на фондация „Буров” по модерно банкиране

За поредна година студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бяха сред възпитаниците на икономическите университети в страната ни, одобрени за обучение от фондация „Атанас Буров”. В стремежа си да подпомага и подготвя студентите за последваща успешна трудова реализация, от 2002 г. насам Фондацията организира образователно събитие, наречено „Лятно училище”, което е подкрепяно от професионалните общности във финансовия сектор.

Основна тема на тазгодишното лятното училище бе „Модерно банкиране”, а обучителната програма бе насочена към мотивирани и отлични студенти, проявяващи интерес към новите практики в банкирането. Едно от изискванията за да бъде одобрен студент за лятното училище е да се обучава по икономически специалности, да има завършен поне трети курс и успех от следването най-малко „много добър” 4,50. Класирането на кандидатствалите бе на база постигнати резултати от разработване на есе по една от следните теми: „България и Еврозоната: Пълен напред или ледена епоха?”, „Трябва ли правителствата да спасяват проблемните банки?”, „Помагат или пречат единните европейски правила при справянето с икономическите проблеми в ЕС?”. 


От общо 20 студенти, одобрени за обучението на фондация „Буров”, шест са възпитаници на Свищовската академия – Кирил Бъчваров и Мирослав Димитров – четвъртокурсници от спец. „Финанси” и първокурсниците магистри по „Финансов мениджмънт” Вероника Иванова, Боряна Антонова, Живко Тодоров и Ергин Азис.  Студентите имаха възможност да черпят знания и практически опит от директори и ръководители на управления в различни банкови институции, Българска фондова борса и PR агенция. В рамките на обучението младите икономисти, разделени в екипи, работиха по казус „Анализиране на финансовото състояние и банковите рискове”, касаещ четири банки. Използвайки метода Camelos (Камелос), студентите проучваха и анализираха ликвидност, капиталова адекватност, лихвен и кредитен риск, управление и структура на банките, пазарен и операционен риск. Поставени пред задача с практически характер, участниците в обучението трябваше да демонстрират не само знания, но и съобразителност, креативност, умения за работа в екип и презентаторски умения при представянето на екипните разработки.


Всички студенти получиха сертификати за завършено лятно училище, които им връчи Владимир Ташков – изп. директор на фондация „Атанас Буров”.