Финансистите на Стопанска академия с лаборатория по банкови науки

В навечерието на Деня на банкера, в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе официално открита лаборатория за научни изследвания по банкови науки. Специализираната аудитория е създадена по едноименен инфраструктурен проект към Института за научни изследвания, реализиран от екип на катедра „Финанси и кредит”.
 


Трикольорната лента за официалното откриване преряза ректорът проф. д-р Величко Адамов, а по стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб и сол.  Сред уважилите тържеството бяха зам.-ректорите проф. д-р Любен Кирев и проф. д-р Теодора Димитрова, ръководителят на катедра „Финанси и кредит” – проф. д-р Андрей Захариев, преподаватели, докторанти и студенти.

Новата придобивка за студентите от спец. „Финанси” – лабораторията по банкови науки, представи ръководителят на проекта доц. д-р Марин Маринов. Той поясни, че целта на проекта е да подпомага студентите в изучаването на финансовата теория и практика в частта банково дело. „С изграждането на тази аудитория се продължава една традиция, чието начало се постави преди няколко години от проф. д-р Величко Адамов с изграждането на аудитория по финансово дело – традиция, кореспондираща с управленската програма на настоящото ръководство „Качество, доверие, инвестиции в човека” – каза доц. Маринов.


Той поясни, че тази изследователска база ще предостави допълнителна възможност за свищовските студенти да изградят и усъвършенстват своите умения, знания и професионални качества в областта на финансите и банковото дело в съответствие със съвременните пазарни изисквания. „Всичко това беше постигнато с помощта на академичното ръководство” – подчерта ръководителят на проекта и изказа благодарности от името на целия проектен екип – ас. Марияна Павлова, ас. Ренета Росева, ас. Цветан Павлов и от името на студентите от спец. „Финанси”. Доц. Маринов честити в аванс на всички присъстващи предстоящите празници – Деня на банкера, студентския празник, Коледа с пожелание за повече доброта през новата година.

Новооткритата лаборатория по банкови науки е оборудвана с необходимите компютърни конфигурации и софтуер, а интериорът е допълнен с пано, изтъкано от парични знаци и цитати на Хенри Форд, Наполеон Бонапарт, Джон Кенет Голбрайт, Атанас Буров и други велики личности, свързани с науката за парите, банкерите, банковата и паричната системи.