„Финансов мениджмънт” е една от най-предпочитаните магистърски програми от неикономисти в Стопанска академия

„Финансов мениджмънт”, „Здравен мениджмънт”, „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия”, „Валутен, митнически и данъчен контрол”, „Бизнес администрация” са едни от най-предпочитаните магистърски програми от неикономисти, кандидатстващи за дистанционно обучение в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. За придобиване на ОКС „магистър” по тези програми (като второ висше образование) най-често кандидатстват лекари, инженери, педагози и юристи, придобили ОКС „бакалавър” или „магистър” в друго висше училище (по неикономически специалности).

Магистърските програми в дистанционна форма са иновативен образователен продукт на СА „Д.А.Ценов”, стартирал през 1999г. Създадено е най-богатото портфолио от образователни продукти за ОКС „магистър” в дистанционна форма по професионалните направления „Икономика” и „Администрация и управление”. Свищовското висше училище въвежда за първи път в България  възможността за он-лайн защита на дипломна работа, като тази опция вече е апробирана от всички континенти без Антрактида. В рамките на предходната кандидатстудентска кампания в Стопанска академия е приет за обучение 20-хилядния студент в дистанционна форма, което остава недостигнато постижение от другите висши училища у нас. Електронната система за обучение е използвана от студенти, намиращи се в 44 държави по света.
С цел по-пълно задоволяване потребностите на обучаваните и на бизнеса, за предстоящата учебна 2013/2014г. са предвидени гъвкави възможности в технологията на прием и на обучение в дистанционна форма. Кандидат-студентите могат да избират между повече от 100 престижни магистърски програми в редовна и дистанционна форми на обучение. За желаещите да придобият второ висше образование неикономисти, магистърските програми са около 30, като най-новата сред тях е „Образователен мениджмънт”. Едно от условията за всички кандидатстващи по магистърските програми в Стопанска академия е да имат успех от дипломата си не по-малко от Добър (3.50).
Продължителността на обучение, финансирано от държавата в редовна форма е три семестъра. Същата е продължителността и за завършилите степен „бакалавър”, които ще се обучават по магистърски програми в редовна или дистанционна форми срещу заплащане. Дистанционното обучение за завършилите колеж (ОКС „професионален бакалавър) е 5 семестъра, а за неикономистите – 6 семестъра.
При дистанционното обучение, което се организира в неприсъствена форма,  се използва модерна уеб-базирана технология. Предлагат се атрактивни такси, които включват всички необходими учебни материали. По желание студентите в ОКС „магистър” могат да се включат във факултативен уеб-базиран курс по „бизнес комуникации” на чужд език (английски, немски, френски и руски) и след успешното му завършване да получат съответното удостоверение.

Дистанционната форма на обучение остава най-предпочитаната от работещите, желаещи да придобият ОКС „магистър” или второ висше образование, т.к. ангажиментите по обучението са съобразени с динамиката и натовареността на обучаваните и не възпрепятства кариерното им развитие. Организирано в неприсъствена форма, дистанционното обучение е изцяло осигурено с учебно-методични материали на хартиен носител и в електронен вид. Освен комплект учебни материали за обучение и самоподготовка, студентите получават още казуси и тестове за формиране на семестриалната част от оценката по съответната учебна дисциплина, служебна електронна поща и индивидуален акаунт за уеб-базираната система за електронно обучение. По отделните дисциплини обучението се осигурява от преподавател-лектор и преподавател-консултант. Комуникацията преподавател - студент се осигурява както чрез успоредно използване на класическа и електронна поща, факс, телефон, така и чрез функционалните възможности на уеб-базираната система за електронно обучение VJL(R), получила специалната награда на MICROSOFT за разработка в сферата на образованието.
Дистанционното обучение се реализира на база реални практически казуси и е обвързано с практиката.  Съобразените с изискванията на бизнеса атрактивни курсове на обучение развиват широк кръг от компетенции и умения у магистрите, необходими за съвременните пазарни условия. При неикономистите втората магистратура, съчетана с първата им специалност предопределя успешна реализация във всички структури на публичния и корпоративния сектор в национален и международен план. Правилата за дистанционно обучение в Стопанска академия са съставени на базата анализ на учебно-методични материали и регламентация на дистанционното обучение в учебни заведения в Европа и отговарят на изискванията на българското законодателство, решенията на Националния съвет за дистанционно обучение и препоръките от националните семинари за дистанционно обучение.

Приемът на документи за кандидат-студенти в ОКС „магистър” в Стопанска академия „Д.А.Ценов” започна на 29.07.2013г. За редовно обучение на икономисти срока за подаване на документи е до 5-ти септември, а за дистанционно – до 4-ти октомври. Неикономисти, които желаят да кандидатстват за дистанционна форма на обучение в ОКС „магистър” могат да подават документи до 31-ви август. Извън традиционно провежданите приеми, при деклариране на желание от страна на кандидат-студента за записване в магистърска програма съществува опция за обучение на индивидуален план, съобразен със специфичните потребности на обучавания.
Документи се приемат в кандидатстудентския център на Стопанска академия всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 ч., а в събота и неделя – от 8:00 до 16:00 ч. Актуална информация за приема в магистърски програми за новата учебна година се публикува на сайта на Академия www.uni-svishtov.bg (Прием 2013).