Финансово-счетоводните програми са сред най-предпочитаните от кандидат-магистрите в Свищов

„Финансов мениджмънт” (и на български, и на английски език), „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия”, „Финансово управление в публичния сектор”, „Банков мениджмънт”, „Валутен, митнически и данъчен контрол” са част от най-предпочитаните магистърски програми от подалите документи кандидат-студенти за пролетния прием в образователно-квалификационна степен (ОКС) „магистър” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Интерес за кандидат-магистрите през настоящата кампания представляват и програми като „Мениджмънт на търговската дейност”, „Международен бизнес и мениджмънт”, „Фирмен мениджмънт и контролинг”, „Финансов контрол и външен одит”, „Международни проекти”, „Инвестиционен мениджмънт”, „Корпоративен мениджмънт”. Според статистиката на центровете за магистърско обучение в редовна и в дистанционна форми, тези програми са предпочитани както от кандидатстващите икономисти със степен „бакалавър” или завършили колежи с ОКС „професионален бакалавър”, така и от неикономисти (за второ висше образование) – придобили ОКС „бакалавър” или „магистър” в друго висше училище по неикономически специалности.

Магистърските програми на Свищовската академия вече над 15 години привличат интереса на кандидат-студентите, желаещи да повишат своята квалификация чрез придобиването на ОКС „магистър”. Настоящият прием, при който срока за кандидатстване е до 14-ти март 2015 г., е за редовна и дистанционна форми на обучение, финансирано от обучаващия се. Стопанска академия разполага с най-богатото портфолио на магистърски програми и  кандидатстващите могат да избират между повече от 110 програми в сферата на икономиката, администрацията и управлението.

В направление „Икономика” има над 80 магистърски програми в специалностите „Финанси”, „Застраховане и социално дело”, „Счетоводство и контрол”, „Стопански и финансов контрол”, „Статистика и иконометрия”, „Международни икономически отношения”, „Маркетинг”, „Стратегическо и бизнес планиране”, „Бизнес информатика”, „Индустриална бизнес икономика”, „Икономиката на търговията”, „Икономика на туризма”, „Аграрна икономика”. Специалностите в направление „Администрация и управление”, по които има 30 магистърски програми са „Стопанско управление”, „Екомениджмънт”, „Публична администрация”. 

През настоящата кандидатстудентска кампания ръст бележи броя на приетите студенти в редовна форма, чието обучение е с продължителност три семестъра. Според директора на магистърско обучение доц. д-р Михаил Чиприянов, сред атрактивните предимства за редовните магистри е модерната учебна база, включваща компютърни и мултимедийни зали със специализиран софтуер, както и възможността за участие в чуждестранни студентски програми (бригади), правото на евростипендии и социално подпомагане при определени условия.


Дистанционната форма на обучение в ОКС „магистър”, която е запазена марка на Стопанска академията, остава по-предпочитаната. И при настоящия, мартенски прием се запазва тенденцията по-голяма част от кандидат-магистрите да избират дистанционното обучение. Организирано в неприсъствена форма с възможности за гъвкави схеми за обучение и он-лайн защита на дипломната работа, дистанционното обучение улеснява студентите при техните професионални и лични ангажименти. Продължителността на обучението за икономисти с ОКС „бакалавър” е три семестъра, за завършилите ОКС „професионален бакалавър” е пет семестъра, а за неикономисти (второ висше) е шест семестъра. Семестриалните такси, които остават непроменени и за настоящия прием, включват всички необходими учебно-методически материали и електронни ресурси, както и индивидуален профил в електронната платформа за обучение, чрез която се реализира връзката преподавател-студент.  

Образователното портфолио на магистърските програми, предлагани от Свищовското висше училище по професионални направления и специалности, както и друга актуална информация относно условията за прием м. март 2015г., се публикува на сайта на Академия www.uni-svishtov.bg.