Галина Мирчева: В Свищовската академия придобих не само образование, а получих още доверие, подкрепа и увереност в себе си

По повод на своята 85-годишнина Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ стартира рубриката „Успешните възпитаници“. В нея ще бъдат публикувани интервюта с възпитаници на Академията, които заемат ръководни длъжности в корпоративния сектор, намират се на престижни позиции в обществото или са водещи експерти в своята област. Разисквани теми в рубриката ще бъдат кариерната реализация и ролята на Стопанската академия за формирането на професионалните компетенции на младите хора. Ще бъдат представени и посланията на успешните възпитаници на Свищовското висше училище към академичната общност и техните съвети, препоръки и напътствия към неговите настоящи и бъдещи студенти. 

Днес наш гост е Галина Мирчева, която е успешен фермер и собственик на голямо животновъдно стопанство. В Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ тя завършва магистърска програма „Агробизнес“ и придобива професионална квалификация по „Биологично производство“. По думите й, получените знания в Свищовското висше училище ѝ помагат много в управлението на нейния животновъден бизнес.  


Здравейте г-жо Мирчева! Благодарим Ви, че приехте нашата покана за интервю. Представете се накратко. Кое е Вашето родно място и къде живеете в момента?
Казвам се Галина Мирчева и съм на 40 години. Родена в гр. Плевен, живея в гр. Плевен, омъжена съм и имам 4 деца.

С какво се занимавате сега и на какъв етап се намира Вашата професионална кариера?
От десет години насам се занимавам с животновъдство. Отглеждам 1000 бр. овце в плевенското село Петърница. Тази година защитих своята втора магистратура по специалност „Селекция и репродукция на животните“ в Аграрен университет гр. Пловдив, като защитата ми беше на тема изкуствено осеменяване, което проведох успешно върху своите животни.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещате в работата Ви?
Животновъдството е труден и изпълнен с ежедневни предизвикателства отрасъл. Да си фермер и стопанин на голяма ферма е изключително отговорна задача. От навременните действия и решения зависи и бъдещето развитие на стопанството. Поддържане на добро здравословно състояние на животните, за да бъдат те и по-продуктивни. Паралелно със знанията, уменията и навременните действия трябва да си и добър ръководител, защото най-трудно е да подбереш и ръководиш добър персонал, който да си върши работата отговорно. Ето това именно е мястото, където да приложа наученото от Стопанската академия като добър мениджър и ръководител. 

Кои качества считате за важни, за да сте успешна в своята работа? Как ги възпитавате в себе си?
Упоритост, иновативно мислене, добро ръководство, постоянство, трудолюбие и позитивизъм. Аз обичам да предизвиквам себе си и затова не обичам да тъпча на едно място. След всяка постигната цел надграждам с друга. Това ме мотивира страшно много.

Какво обичате да правите в свободното си време? Имате ли хоби?
Обичам да рисувам, да чета книги. Рисуването много ме разтоварва. Обичам да творя разни красиви неща от непотребни вече вещи или отпадъци. Истината обаче е, че почти не ми остава време за тези неща.

Кога и в коя специалност завършихте висшето си образование в Стопанската академия?
Завърших своята магистратура през 2018 година със специалност „Агробизнес“, паралелно с това завърших и професионална квалификация по „Биологично производство“ в ЦСФО към Свищовската академия.

Защо избрахте Свищовската академия за свое висше училище? Какво я отличава от другите университети у нас?
Първо причината беше заради близостта на Академията до гр. Плевен, но с времето видях професионализма и отношението на преподавателите там. В Свищовската академия придобих не само образование, а получих доверие, подкрепа и увереност в себе си.

Кои са най-хубавите и ярки спомени от студентските Ви години?
Определено хората, които срещнах и с които останахме добри приятели.

Кои от изучаваните учебни дисциплини можете да посочите като най-полезни за Вас и кои преподаватели са Ви повлияли най-много?
Всички дисциплини имат своето важно значение за оформяне на знанията, покриващи всяка специалност. Дисциплините в биологично направление бяха изключително интересни и полезни за мен, както и преподавателите от катедра „Аграрна икономика“ и по-специално към дамите от катедра – доц. Марина Николова и доц. Маруся Линкова. Изказвам специални благодарности към тях и ще им кажа: „Останахте в сърцето ми и винаги си Ви спомням с усмивка!“.

С какво образованието в Свищовската академия Ви помага във Вашия професионален път?
Станах по-уверена и по-знаеща. Знания плюс опит е равно на успех! Това е формулата!

Кое отличава хората, завършили в Стопанската академия, и какво ги прави конкурентни на пазара на труда?
Личното отношение във всяко начинание. Самочувствието е важно, а то идва, когато си си научил добре уроците.

Какво послание можете да отправите към настоящите и бъдещите студенти на Стопанската академия или към нейните преподаватели?
За да е успешен един предприемач е необходима правилна преценка на идея, инвестиции, цел и иновация. Иновацията е всичко онова, което подпомага и подобрява дадена инвестиция, в която и да е дейност, а от устойчивостта зависи, колко ще е успешна тя като план, избори, действие, резултати, управленски умения, гъвкавост и т.н. Не спирайте да се учите, развивате и да се предизвиквате в надграждане на себе си и на това, което правите. Човек е голям, колкото големи са мечтите му! Не е само фраза, изпитано и доказано е, че това е така. Към преподавателите ще им кажа следното: Вие не сте просто хората, даващи знания на своите студенти, Вие давате увереността, че българското образование ще го бъде и бъдещето е в ръцете на младия, борещ се, предприемчив и образован човек. Бъдете здрави!