Гласуване на ученици и студенти

Гласоподавател, ученик или студент - редовно обучение, може да гласува при произвеждане на националния референдум в избирателна секция по избор в населеното място, където се обучава, когато то е различно от населеното място по постоянния му адрес. 

За да бъде допуснат да гласува от избирателна комисия, гласоподавателят следва да представи: 
- лична карта
- ученическа или студентска книжка, надлежно заверена за съответната учебна година/семестър от учебно заведение със седалище в населеното място на избирателната секция; 
- декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място (Приложение № 32 от книжата за референдума), която се прилага към допълнителния избирателен списък и е неразделна част от него. 
 
Всички данни от документа за самоличност на гласоподавателя ученик или студент се вписват в допълнителния избирателен списък. 
До приключване на гласуването ученическата/студентската книжка и документа за самоличност остават в члена на СИК. След като гласоподавателят пусне плика в урната и положи подпис в избирателния списък, членът на СИК вписва в ученическата/студентската книжка датата на референдума и отбелязва, че ученикът/студентът е гласувал. Този текст се подписва от председателя или секретаря и от един член на СИК от различни политически партии и се връща заедно с  документа за самоличност на гласоподавателя.