Гост-преподавател от университета „Витаутас Магнус” изнесе публична лекция пред катедра „Аграрна икономика”

Катедра „Аграрна икономика” посрещна на 03.10.2023 г. гост-лекторката доц. д-р Анастасия Новикова от Университета „Витаутас Магнус” в Каунас, Литва. Тя е преподавател в Катедра по приложна икономика, финанси и счетоводство на Факултета по биоикономическо развитие и изнесе лекция на тема „Основни принципи на биоикономиката и предимства за обществото” пред студенти, докторанти и преподаватели към катедра АИ.

Публичната лекция бе открита от проф. д-р Марина Николова, ръководител на катедрата, която представи лекторката. В своето обръщение към присъстващите проф. Николова акцентира върху актуалността на избраната тема, която се определя от постоянно нарастващата роля на биоикономиката в съвременното общество.
Доц. д-р Анастасия Новикова разгледа развитието на концепцията за биоикономиката – перспективата за използване на ресурсите, както и биотехнологичните иновации. Основен фокус бе поставен върху възможността за икономическо използване на иновациите в биотехнологиите и предимствата за обществото, а в направените изводи се акцентира, че един от най-важните инструменти, които правителствата могат да използват е инвестирането и насърчаването на иновациите.
По време на лекцията доц. Новикова подчерта, че развитието на биоикономиката изисква набор от специфични умения и образователните програми трябва да бъдат адаптирани и развити, за да позволят на работната сила да придобие тези умения. По този начин се насочи и вниманието към значението на теоретичната подготовка, която студентите получават в специалност „Аграрна икономика”. Направиха се изводи, че е необходимо да се насърчава популяризирането на продукти на биологична основа, което да улеснява избора на потребителите и да се инициират повече информационни кампании.

Разгледаната проблематика предизвика интерес и студентите задаваха въпроси, свързани и с развитието на селските райони, а лекторката сподели, че Литва е селскостопанска страна и земеделието се подпомага, но ситуацията е сложна, поради миграция на населението от селските към градските райони.

Присъстващите се включиха активно, провокирани от компетентността на гост-лекторката и се възползваха от възможността да зададат своите въпроси и да получат изчерпателни отговори. От направената дискусия се оформи становището, че интегрирането на биоикономиката за развитие на селските райони е устойчив процес, който отговаря на нуждите на обществото и не вреди на околната среда с фокус върху местното и регионално развитие.

Проф. Марина Николова благодари на гост-лектора доц. Анастасия Новикова за интересната презентация и споделения опит, като и двете споделиха мнение за поставяне основите на сътрудничество между страните от двата университета. Събитието приключи с обща снимка пред Факултетския корпус на СА „Д. А. Ценов”, Свищов.