Икономиката на България в числа провокира средношколци от страната за участие в национално състезание в Стопанска академия

Национално ученическо състезание под надслов „Икономиката на България в числа” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Надпреварата в направление статистика, в което участваха възпитаници на средни икономически училища от страната, бе част от седмото издание на националните ученически състезания по икономика, които се организират в Свищовското висше училище за трета поредна година под патронажа на Ректора – проф. д-р Величко Адамов.

Състезанието откри зам.-ректорът, проф. д-р Теодора Димитрова, която приветства участниците с добре дошли в Свищов – първия свободен град, градът на първите 100 неща и най-младия град в България, в който 1/3 от населението е на възраст между 18 и 23 години – част от 12 000 студенти, които ежегодно се обучават в Свищовската Алма матер. „Добре дошли и в Стопанска академия – едно модерно висше училище, водещо висше училище в направленията „Икономика” и „Администрация и управление”, училище с над 100-годишна история и академични традиции, училище дало на България и на света над 140 000 възпитаници” – каза още проф. Димитрова. Подчертавайки, че възпитаниците на Стопанска академия намират успешна реализация в публичния и корпоративния сектор като високо платени и високо ценени  професионалисти, зам.-ректорът пожела успешно представяне на участниците в състезанието. „Проверете своите знания, докажете себе си, докажете и вашата икономическа школа” – каза още проф. Димитрова в обръщението си към българските ученици.


Сред гостите на официалното откриване бяха председателят на Общото събрание на Стопанска академия – проф. д-р Данаил Врачовски, декани на факултети, ръководители на катедри, академични преподаватели и докторанти, учители от средни икономически училища в страната. Поздравително слово към участниците отправи и ръководителят на катедра „Математика и статистика” – проф. д-р Поля Ангелова. Тя поясни, че при формулиране на темата в това направление, стремежът на катедрения състав е бил да се излезе от тесните методологични и академични рамки на статистиката и иконометрията, и да се даде възможност на всички участници за един по-широк поглед върху икономиката на България, базиран на статистическа информация. „В заданието, с което предстои да се справите, ще имате възможност да покажете оригиналност и иновативност, подкрепени с числа и факти, защото статистиката, освен една суха материя, е изкуството да разкажеш история с числа. Разкажете вашите истории с числа, ние ще оценим вашите произведения на изкуството” – каза проф. Ангелова. С пожелания за ползотворна работа, нови запознанства и нови предизвикателства тя заяви: „Надявам се, че след тези два състезателни дни, попивайки академичната атмосфера на нашата Алма матер и младежкия дух на красивия Свищов, вие ще направите най-правилния избор за вашето бъдеще”. Ръководителят на катедра „Математика и статистика” изказа благодарност към присъстващите учителите и с гордост подчерта, че част от тях са възпитаници на Стопанска академия.

Представяйки участващите отбори, приветствие към учениците и техните учители отправи и директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, доц. д-р Николай Нинов.


В състезанието „Икономиката на България в числа” участваха средношколци от Търговска гимназия – Бургас,  Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца, Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново, Национална финансово-стопанска гимназия – София и Държавна търговска гимназия – Свищов. Участниците от едно училище бяха разпределени на случаен принцип в седем различни екипи от по трима души. Общото задание на отборите бе да влязат в ролята на екип от експерти в отдел „Макроикономически анализ” на Националния статистически институт, който има за задача да проектира изследване за състоянието и тенденциите в икономиката на България. Резултатите от изследванията трябваше да послужат пред Европейската комисия, за да се обоснове необходимостта от финансиране чрез структурните фондове на Европейския съюз по различни програми. Екипите трябваше да разработят и представят доклади за състоянието на конкретна област от икономическата, социалната или демографската сфера.


Чрез жребий всеки отбор изтегли темата за своя доклад и получи комплект с казус и помощни материали. Под ръководството на своите ментори – изявени студенти от ІІ, III и IV курс на специалност „Статистика и иконометрия”, учениците подготвиха и презентираха анализи на външната търговия на България, на доходите и потреблението на населението в страната ни, безработицата, заетостта, селското стопанство, промишлеността и на демографските процеси. За  отборите бяха осигурени и работни офиси с необходимата техника, обособени в различни аудитории на висшето училище.

Разработките и презентаторските умения на участниците в състезанието оценяваше жури, съставено от академични преподаватели и представители на практиката. Наградата на Ректора и първо място журито присъди на отбора в състав Милена Методиева  – ПГТР Враца, Ина Димитрова – СГИ  Велико Търново и Цветелина Кондева – ТГ Бургас. Трите дами, с ментор Хюрджан Татар – III курс, представиха „Анализ на демографските процеси в България”. Наградата на победителите връчи зам.-ректорът проф. Димитрова.

За доброто си представяне останалите отбори бяха отличени със специални награди сред които бяха награди на декана на факултета, на ръководителя на катедра, на фирми, излъчили свои фаворити сред участниците.

Наградата на Декана на факултет „Стопанска отчетност” получи Отбор 5:

Цветомила Георгиева – ПГТР Враца
Христиана Христова – ДТГ Свищов
Иван Найденов – ТГ Бургас
ментор: Виктория Хаимова ІІ курс
тема: „Анализ на селското стопанство в България”

Наградата на катедра „Математика и статискика” получи Отбор 7:

Ричард Желязков –  ПГТР Враца
Калина Димитрова – НФСГ София
Ивилина Митева – ТГ Бургас
Вероника Василева –  ПГТР Враца
ментор: Галя Гатовска  IV курс
тема: „Анализ на промишлеността в България”

Наградата на магистърска програма „Приложна статистика” получи Отбор 2:

Дани Тодоров – ПГТР Враца
Елена Вълчанова – СГИ Велико Търново
Мирослав Петков – ТГ Бургас
ментор: Иванка Вълчева IV курс
тема: „Анализ на доходите и потреблението на населението в България”

Наградата на Териториално статистическо бюро – Ловеч получи Отбор 3:

Ивета Вълкова – ПГТР Враца
Евтима Георгиева – ДТГ Свищов
Божидара Божилова – НФСГ София
ментор: Мирела Димитрова IV курс
тема: „Анализ на безработицата в България”

Наградата на „Дунав Кадастър” – Свищов получи Отбор 4:

Таня Тинчева – ПГТР Враца
Стефани Петрова  – НФСГ София
Магдалена Христова – СГИ  Велико Търново
ментор: Соня Великова III курс
тема: „Анализ на заетостта в България”

Наградата на „Глобал маркетс” – София получи Отбор 1:

Ванеса Гавазка – ПГТР Враца
Светлозара Пенчева – СГИ Велико Търново
Александър Чорбаджийски – НФСГ София
ментор: Дияна Танева ІІ курс
тема: „Анализ на външната търговия на България”