Информационен ден по програма Еразъм+ се проведе в Стопанска академия под надслов „Еразъм+ променя съдби, отваря кръгозори!”

Центърът за международно сътрудничество и проекти при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” организира информационен ден за свищовските студенти с цел представяне на програма „Еразъм+” и възможностите за реализиране на мобилности  през академичната 2015/2016 година. Срещата премина под надслов „Еразъм+ променя съдби, отваря кръгозори!” В нея участваха студенти от различни специалности и курсове, екипът на ЦМСП и катедрените Еразъм координатори. 
Възможностите на програмата, университетите, в които студентите могат да реализират мобилности, ползите от реализирането на мобилности с цел обучение или практика в чужбина, представи Институционалният Еразъм координатор доц. д-р Маруся Иванова. Тя поясни, че за мобилност с цел обучение в чуждестранен университет и за мобилност с цел практика в чужбина могат да кандидатстват студенти от всички специалности, степени (бакалавър, магистър и доктор) и форми на обучение (редовна, задочна и дистанционна). 


Студентите от Стопанска академия могат да се обучават в чуждестранен университет, с който висшето училище има сключен междуинституционален договор за обмен по програма Еразъм+. За настоящата академична година свищовските студенти могат да избират между 34 чуждестранни университети от 15 програмни държави. Извън страните от Европейския съюз Стопанска академия има 23 междуинституционални договора с университети от държави-партньори по Програмата, в 2 от които свищовските студенти могат да реализират мобилност с цел обучение още през летен семестър на академичната 2015/2016 г.

Броят на студентските мобилности с цел обучение и продължителността на престой се определят от Центъра за развитие на човешките ресурси и сключените междуинституционални споразумения по програма Еразъм+. Понастоящем студентите на Стопанска академия могат да кандидатстват за общо 10 мобилности с цел обучение, в т.ч. 8 мобилности в университети-партньори от програмните страни и 2 мобилности в университети-партньори от Руска федерация.
Актуалните работни позиции за мобилности с цел практика чрез Еразъм Консорциум в България се публикуват на официалния сайт на Асоциацията за подпомагане на академичната общност (АПАО). Понастоящем студентите на Стопанска академия могат да кандидатстват за общо 10 мобилности с цел практика в чужбина.
Доц. Маруся Иванова сподели, че анализите на Европейската комисия сочат, че за предходния програмен период най-голямата бариера пред студентите е бил работният език, на който да реализират мобилност. В тази връзка, нов момент в програма Еразъм + е възможността за провеждане на онлайн езикови курсове на един от шестте езика – английски, немски, френски, испански, италиански и нидерландски.
Участниците в студентска мобилност с цел обучение подлежат на селекция в Стопанска академия. Одобрените кандидати придобиват статут на „Еразъм студент”, чиито права и задължения са определени в Студентската харта „Еразъм” и вътрешните академични правила. 
Нов момент за Стопанска академия е издаването на Европас сертификат за мобилност с цел практика или обучение. 
С помощта на екипа на международния център и на катедрените Еразъм координатори студентите могат да изберат чуждестранния университет, в който да се проведе обучението. При мобилност с цел обучение, препоръката е изборът да се основава на предварително проучване, доколко обучението в партньорския университет е най-близко до това в Стопанска академия като набор от дисциплини, учебно съдържание, хорариум и брой кредити. При мобилност с цел практика, едно от условията е тя тематично да съответства на областта на знание/специалността на студента. Целта на мобилността е придобиване на специфични практически умения по специалността и би могла да се признава като преддипломна практика. 


В рамките на информационната среща на студентите бе разяснено и какви грантове могат да им бъдат отпуснати при различните мобилности. Безвъзмездната финансова подкрепа, която получават Еразъм студентите, е предназначена за покриване на транспорните разходи и на допълнителните разноски по мобилността, породени от различията в стандарта на живот в чужбина. Транспортният грант се изчислява съобразно географското разстояние между приемащия и изпращащия университет. Освен транспортен грант, Еразъм студентите получават и индивидуален грант, който се изчислява като месечна ставка съобразно жизнения стандарт в конкретната държава. Транспортни и индивидуални месечни грантове се отпускат и при мобилност с цел практика. Продължителността на мобилността с цел обучение може да бъде от 3 месеца до 12 месеца, а на мобилността с цел практика – от 2 месеца до 12 месеца, като се прилага правилото на Европейската комисия, че общата продължителност на мобилността с цел обучение и мобилността с цел практика не може да надвишава 12 месеца в рамките на всеки цикъл на висше образование (бакалавър, магистър и доктор). 

В края на срещата бе осъществена Skype връзка със свищовски студенти, които в момента се обучават в чуждестранни университети. Те споделиха впечатления си от обучението в приемащите университети, разказаха какви са били първоначалните предизвикателства, с които са се сблъскали, и апелираха присъстващите студенти да кандидатстват, защото с участието си в програмата ще придобият ценен опит.