Информационна среща организира Свищовската академия за своите първокурсници от задочно обучение

По повод началото на очните занятия на новата учебна 2024/2025 година, академичното ръководство на Стопанска академия „Д. А. Ценов” организира традиционната информационна среща за първокурсници в задочна форма на обучение. Целта на събитието бе новоприетите студенти да се запознаят с основни изисквания и информационни източници, които ще подпомогнат процеса на тяхното обучение в Свищовското висше училище.


От името на ректора доц. д-р Марин Маринов и на академичното ръководство, задочните първокурсници приветства с „Добре дошли” доц. д-р Ваня Григорова – декан на факултет „Мениджмънт и маркетинг”. Представяйки структурата на Академията, тя запозна студентите с академичното ръководство, факултетите с техните декани, катедрите и развиваните от тях специалности, администрацията, Фронт офиса за обслужване на студенти с неговите функции. Първокурсниците получиха информация за основните професионални направления, семестрите, както и за съдържанието на учебния план и учебния график за обучение. Представени им бяха правата и задълженията на студентите от задочна форма, съгласно Правилника за организация на учебния процес в СА „Д. А. Ценов”, начините за плащане на семестриалните такси и сроковете, случаите, в които трябва да се подава заявление във Фронт офиса по време на учебния процес. Разяснени им бяха в детайли и специалните преференции, които ползват бременни студентки, студентки-майки с деца до 6-годишна възраст и студенти с увреждания.


В своята презентация доц. Григорова постави акцент върху електронните ресурси и начините за достъпване до тях – учебен график общ и на специалността, първоначална регистрация на студента, служебна електронна поща, студентско досие и платформа за електронно обучение. Тя представи възможностите за ползване на фонда на академичната библиотека, студентското общежитие, курсове в Центъра за професионално обучение, участие в проекти и публикации съвместно с преподаватели от обучаващата катедра. Запозна студентите и с независимия орган за защита на техните общи интереси – Студентски съвет и с начините, по които могат да комуникират с негови представители директно и онлайн.

В заключение доц. Григорова припомни, че основната цел на студентите при обучението им в СА „Д. А. Ценов” трябва да бъде получаване на диплома за завършено висше образование, подплатена със солидни знания и умения, и пожела на първокурсниците здраве, отдаденост, амбиция и високи постижения в учебния процес.