Иновативни подходи за управление представи г-жа Бакова пред дипломанти на катедра „Стратегическо планиране“

На 01 юли 2022 г. в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ се проведе публична лекция на тема „Иновативни подходи за управление на местно ниво“. Гост-лектор бе г-жа Татяна Бакова. Тя е  втори мандат заместник-кмет "Бюджет, финанси, образование и здравеопазване" в Община Раковски, член на две от постоянните комисии към Национално сдружение на общините на Република България: „Местни финанси, бюджет и общинска собственост“ и „Образование, младеж, спорт и култура“, обучител по проект на НСОРБ „Повишаване на знанията, уменията и квалификацията на общинските служители“ в два модула: Ефективно управление на общинското образование и Контролни функции на общините. Експертизата на г-жа Бакова е практико-приложна, свързана с обучения по специфични теми на ръководни служители на високо ниво.

Публичната лекция стартира с приветствие към г-жа Бакова – от домакините от катедра “Стратегическо планиране“ и дипломантите от магистърските програми към специалностите „Управление на проекти“ и „Публична администрация“. С пожелание за успешна бъдеща професионална реализация стартира своето изложение лекторката. Тя сподели опита на община Раковски при управление на общинското предприятие, при избора на проекти за реализация, както и за привличане на потенциални инвеститори. Подчерта важността на екипната работа, взаимната подкрепа, консенсусното вземане на решения и желанието за промяна. Изведе важността на човешкия ресурс за постигане на организационни успехи в публичния сектор. Подчерта значението на личността на кмета за развитието и просперитета на една община. Екипната работа, информираността и гъвкавостта, базирани на експертиза, са основни фактори с принос за ефективните и ефикасни политики на местно ниво.

Г-жа Бакова призова студентите-дипломанти към активност, увереност, търсене на възможности за реализация и развитие, целеустременост и упоритост в преследването на лични и професионални цели. Пожела им успех и ги насърчи да бъдат предприемчиви и търсещи нови перспективи и знание.
Доц. д-р Евелина Парашкевова, ръководител на катедрата домакин, благодари за споделените практики, за сътрудничеството и за подкрепата на община Раковски.
Проф. д-р Маргарита Богданова, декан на факултет „Мениджмънт и маркетинг“, изрази своята признателност към екипа на община Раковски за готовността за участие в различни академични инициативи на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ Свищов.
На г-жа Бакова бе връчено благодарствено писмо от декана на факултет „Мениджмънт и маркетинг“ и от ръководител катедра „Стратегическо планиране“ с признателност за ангажираността и подкрепата.

Студентите от магистърските програми „Публична администрация“, „Образователен мениджмънт“, „Регионалистика“, „Управление на проекти“, „Управление на международни проекти“ и „Бизнес планиране“ бяха запознати с проведената по-рано през годината „Работилница по управление на проекти“. Целта на Работилницата бе да се провокира общественият интерес на младите хора от община Раковски, обучаващи се в 9, 10, 11 и 12 клас на средните училища, като им се предоставят възможности да подготвят проекти за подобряване качеството на средното образование в общината, в т.ч. инфраструктурата, условията и/или организацията на учебния процес. В рамките на Работилницата бяха подготвени 10 проекта, като всеки от тях получи за своята реализация финансова подкрепа от община Раковски в размер на 1 000 лв. На финалното събитие, кметът на община Раковски – г-н Гуджеров, оповести допълнително финансиране в размер на 1000 лв. за проекта с най-добра реализация.
Проведената публична лекция и „Работилница по управление на проекти“ са част от съвместните инициативи, планирани в рамките на подписания между Катедра „Стратегическо планиране“ и Община Раковски Меморандум за сътрудничество (19.11.2021 г.), с което науката се доближи с една крачка по-близо до практиката.
След публичната лекция преподаватели от катедрата запознаха г-жа Бакова с историята на Стопанска академия „Д. А. Ценов“, заедно посетиха академичния музей и важни забележителности в гр. Свищов - градът на 100-те първи неща.
Катедреният състав на Катедра „Стратегическо планиране“ благодари на екипа на Община Раковски за ползотворното сътрудничество и си пожелава още много успешни и полезни съвместни инициативи.