Инвестиционен проект на великотърновски ученици спечели наградата на Ректора на Стопанска академия в национално състезание по икономика

Възпитаници на различни средни училища от страната се конкурираха в разработването на инвестиционни проекти в седмото издание на Национално ученическо състезание по икономика, организирано за трета поредна година в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” под патронажа на Ректора – проф. д-р Величко Адамов. В направление „Публични финанси” участваха ученици от Търговска гимназия – Бургас, Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново, Професионална гимназия по лека промишленост и икономика – Горна Оряховица, Професионална гимназия по икономика – Дряново, СОУ „Христо Ботев” – Козлодуй и Професионална гимназия по икономика – Разград.
 

Средношколците бяха предизвикани от Свищовското висше училище да влязат в ролята на екипи от експерти в Дирекция „Инвестиционна политика” на своите общини, които изготвят и реализират инвестиционни проекти с обществена значимост. Отборите, представящи отделните общини, имаха за задача да направят перманентен трезв анализ и да предприемат изпреварващи действия относно потребностите на гражданите, предизвикателствата на променящата се околна среда и високите изисквания към местното самоуправление. С цел успешното позициониране на конкретната община като „добро място за живеене”, всеки екип трябваше да разработи и представи на общинското ръководство инвестиционен проект в отговор на належащи обществени потребности от публични услуги в приоритетна област.


Отборите имаха възможност да решат дали проекта да бъде насочен към образование, здравеопазване, регионално развитие, благоустройство, социални дейности, култура, инфраструктура, спорт, околна среда, трудова заетост, туризъм или някоя друга област. В помощ на учениците бяха индивидуални за всеки отбор ментори, в лицето на изявени студенти от I-ви и II-ри курс на  специалност „Финанси”.

Идеите, проектите и презентаторските умения на учениците оценява жури от академични преподаватели и представители на публичния сектор.

За победител в националното състезание в направление „Публични финанси” и носител на наградата на Ректора на Стопанска академия, журито определи отбора на Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново. Тимът на Александра Дончева, Виктория Петрова, Полина Алексиева и Златина Стоянова с ментор Силвия Петрова, спечелиха голямата награда чрез инвестиционен проект за Община Велико Търново. Преди да връчи наградата на победителите, зам.-ректорът проф. д-р Теодора Димитрова, която бе част от журито, сподели, че комисията е била много затруднена при излъчване на победител. „Представяйки се толкова добре, вие показахте, че сте родени за победители, родени сте за лидери” – каза проф. Димитрова на учениците. Високото ниво на представяне на участниците потвърди и деканът на факултет „Финанси” – проф. д-р Румяна Лилова. Обръщайки се към състезателите от направление „Публични финанси” тя ги определи като „бъдещи министри на финансите, зам.-министри, кметове, председатели на общински съвети” и изрази спокойствие за развитието на публичния сектор в Р България.


За доброто си представяне всеки отбор бе отличен със специална награда. Сред връчилите индивидуални награди бяха кметът на Община Белене – Момчил Спасов и зам.-кметът на Община Свищов – Пламен Александров, които са възпитаници на Стопанска академия.                         

Наградата на Декана на факултет „Финанси” получи отбора на ПГИ „Робер Шуман” - Разград:

Аксения Анкова, Деян Стойчев, Кадер Мустафа и Минна Минева
ментор: Гергана Георгиева

Наградата на катедра „Финанси и кредит” получи отбора на СОУ „Христо Ботев” - Козлодуй:

Антония Драголова, Елиза Илиева, Ирена Христова и Тенчо Тенчев
ментор: Даяна Шутиноска

Наградата на Община Свищов получи отбора на Търговска гимназия - Бургас:

Антон Тодоров, Виктор Топузян, Ирина Иванова и Петра Фотева
ментор: Антонио Дичев

Наградата на Община Белене получи отбора на ПГИ „Рачо Стоянов” - Дряново:

Гергана Стоянова, Кристина Каравелева, Кристина Киселкова и Мариета Иванова
ментор: Георги Георгиев

Наградата на ОЗК „Застраховане” АД получи отбора на ПГЛПИ „Атанас Буров” – Г. Оряховица:

Ейми Георгиева, Ивелина Бъчварова, Мариела Димитрова и Нефизе Кьорахмедова
ментори: Александра Петрова и Беатрис Любенова