ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „ИНФРАСТРУКТУРА НА ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ“ ОРГАНИЗИРА КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ГРАФИЧЕН СИМВОЛ (ЛОГО) И МОТО (СЛОГАН)

I. ЦЕЛ
Целта на конкурса да се подобри разпознаването на дейността на Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“, както и нейната основна роля за създаване и поддържане на информационната инфраструктура в динамично развиващият се свят на информационните технологии.

      II. КОЯ Е ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „ИНФРАСТРУКТУРА НА ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ“
Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“ е част от държавната администрация. Тя е създадена на 19 май 2022 г. и е администрация към министъра на електронното управление като го подпомага при изпълнение на държавната политика в областта на електронното управление, мрежовата и информационната сигурност чрез изпълнението на дейности, свързани с:
Изграждане и предоставяне за ползване на други администрации на:
1. Оптични кабелни линии, които образуват Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ) на държавната администрация и за нуждите на националната сигурност;
2. Държавен хибриден частен облак (ДХЧО) и центрове за данни;
3. Защитен интернет възел, който осигурява защита от киберинциденти.

      III. КАКВА Е ЗАДАЧАТА
Да се създаде графичен символ (лого) и мото (слоган), които са лесно разпознаваеми и запомнящи се, и визуално да представят Агенцията. Логото и мотото трябва да носят ясно и уникално послание, които идентифицират Агенцията.

IV. КАКВИ СА УСЛОВИЯТА ЗА УЧАСТИЕ
1. Кой може да участва (кандидат)
1.1. В конкурса може да вземе участие всяко физическо лице, което е ученик последна година в училище или студент по една от следните специалности – графичен дизайн, комуникационни, художествени и визуални специалности, маркетинг или филология.
1.2. Всеки кандидат може да участва с до 2 (два) проекта.
1.3. Всеки кандидат в конкурса декларира, че е единствен автор/съавтор на представения от него проект, както и че не нарушава авторски права на трети лица. Кандидатите носят отговорност за авторството на логото, мотото и при всякакви претенции от страна на трети лица, предявени във връзка с представените от тях проекти.

            2. Какви документи следва да представи кандидата
2.1. Подписано Заявление за участие в конкурса, съгласно Приложение № 1;
2.2. Кратка (до една страница) автобиография на кандидата;
2.3. Един от следните документи:

  • Документ за завършено средно образование (копие от дипломата) на кандидата по една от следните специалности - графичен дизайн, комуникационни, художествени и визуални специалности, маркетинг или филология;

или

  • Документ, удостоверяващ, че кандидатът е ученик или студент по една от следните специалности - графичен дизайн, комуникационни, художествени и визуални специалности, маркетинг или филология (уверение от съответното училище);

            2.4. Подписана декларация, съгласно Приложение № 2, с която се удостоверява, че е запознат и приема условията на конкурса, че е автор/съавтор/носител на авторските права на предложението, както и че проектът е разработен единствено за целите на този конкурс и не е използван и/или предоставян по други поводи.
2.5. Подписана декларация, съгласно Приложение №3, за съгласие за обработване на лични данни.
2.6. Подписана декларация, съгласно Приложение № 4, за липса на конфликт на интереси и свързаност с Агенцията.
2.7. Подписан договор, съгласно Приложение № 5, за прехвърляне на авторските права и отстъпване на изключителното право за ползване на лого и слоган.
2.8. Приложенията са част от документацията на конкурса, приложени са към настоящата обява и са публикувани на официалната страница на Агенцията на адрес: https://iaieu.egov.bg.

  V. КАКВИ СА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА

  • Предложенията трябва да бъдат авторски, оригинални, новаторски, разпознаваеми. Не трябва да копират съществуващо лого и слоган.
  • Няма ограничение на техниката при изработване на логото.
  • Проектите следва да отразяват основните елементи на инфраструктурата, за която се грижи агенцията:
  • Облачна инфраструктура;
  • Оптична мрежа за пренос на данни;
  • Защитен възел за чист интернет срещу кибер атаки, фишинг и др.
  •  Думите в слогана трябва да подсказват обединение, посланието трябва да е позитивно, изразът да е кратък и запомнящ се.
  • Слоганът трябва да е до 5 /пет/ думи.
  • Запазеният знак трябва да съдържа графичен образ със слоган на български език, като се използва кирилица. Кандидатът трябва да представи и запазения знак, съдържащ графичен образ със слоган, преведен от него на английски език, като при графичното изобразяване на превода се използва латиница.
  •  Графичният образ и текстът на слогана трябва да са ясни и със съвременна визия.
  •  Графичният образ трябва да е лесно четим и разбираем.
  • Всяко предложение трябва да се предостави на хартиен и електронен носител с надпис на български език.
  • На хартиен носител предложението за лого трябва да е разпечатано в А4 формат.
  • Електронният носител трябва да съдържа файлове в JPG, PDF или векторен формат; размерът не трябва да надхвърля 5 МВ.
  • Кандидатите трябва да предоставят кратко описание на идеята за предложеното лого и слоган.
  • В предложението трябва да бъде посочена следната информация за логото – размери, структура, 3Д вариант, цветови варианти (цветен, черно-бял, негатив, контурен вариант за едноцветно, тъмен светъл и цветен фон), шрифтове, Проектните предложения трябва да са анонимни и да не съдържат каквито и да било знаци за авторство, както на хартиения, така и на електронния носител. Кандидат, чието проектно предложение съдържа какъвто и да е знак за авторство, ще бъде отстранен от участие.

VI. ОЧАКВАНИ ПРОДУКТИ

  • Трябва да бъде създаден графичен образ, който да включва логото и слогана заедно на български език, като се използва кирилица. Същият трябва да има еквивалент с превод на слогана на английски език.
  • Очакваният краен резултат е иновативен и качествен проект на графичен знак (лого) и мото (слоган).
  • Кандидатът трябва да генерира атрактивна идея и предложение, които да са ясно разпознаваеми и да спомогнат за популяризиране на агенцията.
  • Всички разходи за подготовка за участие в конкурса, в т.ч., но не само - консумативи за разработване на проекта за лого, слоган са за сметка на кандидата.
  • Всички авторски права върху спечелилото конкурса лого и слоган са изцяло на Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“. Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“ има право да публикува, разпространява и /или обяви представените проекти – информация за тях, съдържанието им, изображения и описание, вкл. да ги направи достъпни за медиите, по своя преценка, без необходимост от уведомяване на кандидатите за това и/или получаване на тяхно съгласие, вкл. без да дължи заплащане на каквито и да е суми за това.

VII. ПОДАВАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА ЛОГО, СЛОГАН И ДОКУМЕНТИ

  • Предложенията и документите се подават със следния надпис:

За Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“, Документи за участие в конкурс за изработване на графичен символ (лого), слоган (мото) и следната информация: име на кандидата, адрес за кореспонденция, телефон и електронна поща.
2. Предложенията и документите се подават по избран от кандидата начин:
2.1. В запечатан непрозрачен плик всеки работен ден от 9:00 до 17:30 часа в Центъра за административно обслужване на адрес: гр. София, ул. „Ген. Гурко“ № 6,
ИЛИ
2.2. На следния имейл адрес: mail@e-gov.bg.
3. Не се приемат документи, които са представени след изтичането на крайния срок за получаване или са в незапечатана опаковка или в опаковка с нарушена цялост.
4. Крайният срок за подаване на предложенията е 23:59 часа на 13.10.2024 г.
            5. Телефони за контакти със служители на Агенцията за допълнителна информация:
Свилена Василева – директор на дирекция „Административно-правно и финансово обслужване“ – тел.: 02 949 24 09, svasileva@e-gov.bg и Лазаринка Стоичкова – главен секретар на Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“, тел.: 02 949 23 43, lstoichkova@e-gov.bg.

VIII. КЛАСИРАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ  
1. Съответствие с посочените изисквания
Няма да бъдат допуснати до участие проекти, които не отговарят на условията за участие в конкурса или не са придружени от всички изискуеми документи;
           
            2. Критерии за оценка на предложенията:
2.1. Идеен замисъл и яснота на посланието – 40 точки
2.2. Разпознаваема и модерна визия – 30 точки
2.3. Оригиналност на идеята – 20 точки
2.4. Композиционна структура – 10 точки.
Максимален брой точки, който може да получи предложение е 100 т.
           
            3. Жури
3.1. Постъпилите конкурсни проекти ще се оценяват от специално назначено за целта жури.
3.2. Журито ще разглежда само проекти, които отговарят на всички гореописани условия за участие в конкурса.
3.3. Журито ще разглежда проектите, без да разполага с информация за техните автори.
3.4. Всеки член на журито оценява проектите по зададените критерии.
3.5. Крайната оценка на всяко предложение е сбор от точките на всеки от членовете на журито.
3.6. При наличие на две или повече проектни предложения с получен най-висок равен брой точки класирането се извършва чрез пряко аргументирано гласуване от членовете на журито. На първо и второ място се класират предложенията, получили най-голям брой гласове, като на първо място е предложението с най-голям брой гласове.

            4. Приключване на конкурса
4.1. Победителят в конкурса ще бъде обявен на интернет страницата на Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“.
4.2. Единствено Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“ има право да обявява резултатите от проведения конкурс.
4.3. Комуникацията с участниците се извършва чрез предоставените от кандидатите имейли и телефон за връзка.
4.4. Победителите от конкурса се уведомяват и по телефон/електронна поща или с писмо на посочения за кореспонденция адрес.

            6. Награди
6.1. Класираният на първо място проект на лого ще получи парична награда в размер на 2000 лв., референция от Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“ и плакет.
6.2. Класираните на второ и трето място - поощрителни награди.

Приложения:

    • Приложение № 1 – Образец на заявление за участие;
    • Приложение № 2 – Образец на декларация за приемане на условията в конкурса;
    • Приложение № 3 – Образец на декларация за съгласие за обработване на предоставени лични данни;
    • Приложение № 4 – Образец на декларация за удостоверяване липсата на конфликт на интереси и свързаност;
    • Приложение № 5 – Образец на договор.