Изявени свищовски магистри - финансисти изследват капиталовата структура на водещи фирми

Научна сесия по „Управление на капиталите във фирмата” за поредна година даде възможност на студенти от магистърска програма „Финансов мениджмънт” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” да представят свои научни изследвания за оптимизация на капиталовата структура на водещи български дружества. В основата на превърналия се вече в традиция студентски научен форум са поредица проекти на катедра „Финанси и кредит”, включително и с финансиране от националния фонд „Научни изследвания” при МОН.


Четвъртото издание на научната сесия на магистрите – финансисти откри зам.-ректорът по обучение и научни изследвания проф. д-р Любен Кирев. Той приветства участниците от името на ректора проф. д-р Величко Адамов, който е и ръководител на МП „Финансов мениджмънт”. Проф. Кирев подчерта, че в Стопанска академия е традиция с научно-изследователска дейност да се занимават несамо препода­вате­лите, но и студенти. „Прави впечатление, че при катедра „Финанси и кредит” и по-конкретно при МП „Финансов мениджмънт” постоянството в научните изяви на студентите е очевидно и е факт съчетаването на наука и практика” – заяви проф. Кирев. Той подчерта, че част от настоящите докторанти са били участници в предишни издания на студентския научен форум. Поздравления за куража да се включат в сесията с авторски разработки, студентите получиха и от декана на факултет „Финанси” – проф. д-р Румяна Лилова. „Гордея се с вас, защото вие сте достойни наши наследници” – заяви проф. Лилова с нескрита радост и вълнение в обръщението си към участниците.


„За четвърта поредна година екипът на МП „Финансов мениджмънт” дава шанс за изява на нашите млади научни таланти – магистрите от програмата с фокус висшето изкуство за управление на парите и богатството” – каза ръководителят на катедрата-организатор, проф. д-р Андрей Захариев. Той подчерта, че четвъртото издание на студентската научна сесия по „Управление на капиталите във фирмата” е с рекорден брой участници спрямо научните форуми от 2012 г. с дванадесет участници, от 2013 г. с тринадесет участници и от 2014 г. със седемнадесет магистри-автори на доклади и презентации.

Екипът от преподаватели и организаторите на форума получиха благодарност от участващите магистри-финансисти за предоставената им възможност да изследват реални дружества от българската икономика, „прилагайки на практика всички знания и умения, получени в Стопанска академия”. В рамките на научната сесия осемнадесет студенти презентираха индивидуални и екипни разработки, изследващи български акционерни дружества с водещо участие в основните индекси на фондовата борса. Всички участници получиха сертификати, които им връчиха проф. Кирев, проф. Лилова и проф. Захариев.


С поредното издание на научния форум броят на студентите – докладчици достигна шестдесет от които над 20% вече са избрали пътя на научната кариера след успешни конкурси за асистенти и докторанти в катедра „Финанси кредит“.

Подготвените от магистрите научни изследвания следват методика за капиталова оптимизация на българските фирми, основана върху тестване  ефекта на дълговото финансиране върху максимализацията на печалбата и богатството. Чрез дългова крива и данни от баланса и отчета за доходите (за периода 2010-2013 г.) студентите оценяват базисния бизнес риск и допълнителния финансов риск, поеман при включване на заемни ресурси в капиталовата структура на публични акционерни дружества.

По традиция, представените във форума студентски доклади се публикуват в сборник, заедно с научни разработки на преподавателите, обучаващи магистрите-финансисти по учебната дисциплина „Управление на капиталите във фирмата”.