Кандидатстудентска борса 2016 представи Стопанска академия във всички центрове на националното изложение

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участва в изложението „Кандидатстудентска борса” 2016 и бе представена във всичките девет града, в които бяха организирани тазгодишните издания. Националният форум има за цел да представя българското висше образование, да среща представители на висшите училища с ученици и техните родители като ги насърчава да продължават образованието си, както и да привлича и задържа младите хора в България. Изложението беше открито в София, а след това се проведе в още осем български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Монтана, Пловдив, Стара Загора и Хасково. 
Стопанска академия бе представена от екипа на отдел „Бакалавърско обучение” в лицето на ръководителя Галя Божкова, старши инспекторите Даниела Марчевска, Лилия Минкова, Петя Кирилова и инспекторите по бакалавърско обучение Жанета Ангелова и Милена Костадинова. Щандовете в различните градове посетиха кандидат-студенти, проявяващи интерес към обучение както в ОКС „бакалавър”, така и в ОКС „магистър”. 


В отговор на техни въпроси, представителите на висшето училище предоставяха актуална и подробна информация относно условията и сроковете за кандидатстване, прием, форми на обучение, такси, социално-битови условия, възможности за реализация след завършване на висшето образование и др. На посетилите щанда бе разяснено, че за академичната 2016/2017 учебна година, Свищовското висше училище осъществява прием по 17 специалности в ОКС „бакалавър” в направления „Икономика” и „Администрация и управление”. Кандидат-студентите могат да избират между четири опции за кандидатстване – с оценка от матура (проведена в периода 2008-2016 г.), с кандидатстудентски изпит в Стопанска академия, с пренесена оценка от изпит в друго висше училище, както и с оценка от национални и международни олимпиади. Интерес за посетителите на щанда бе и опцията за ежемесечните изпитни сесии, които се провеждат до м. август включително. Всеки кандидат-студент сам определя броя на изпитите, на които желае да се яви и може да избира между дисциплините „Математика”, „Икономика”, „Икономическа география на България” или „Чужд език” (английски, немски, френски, руски, испански). В балообразуването при класирането участва най-високата получена оценка при явяване на повече от една изпитна сесия. Представителите на Стопанска академия информираха посетителите, че освен в Кандидатстудентския център в Свищов, документи могат да се подават още в офисите в цялата страна, по пощата или онлайн, а подробна информация за специалностите, начините на кандидатстване, конкурсните изпити, примерни тестове по различните дисциплини и сроковете, могат получат и от сайта на Стопанска академия в раздел „Прием 2016”. Интерес към предлаганите в Стопанска академия магистърски програми проявиха завършили бакалавърска степен икономисти и неикономисти от различни възрастови групи. Техните въпроси бяха свързани с предстоящия за новата учебна година прием, който се очаква да стартира в края на м. юни. 


Във всички градове, щандът бе посещаван и от бивши възпитаници на Свищовската Алма матер. Част от тях бяха с децата си, а друга част придружаваха свои приятели и близки, които искаха на място да получат необходимата им информация. Те с гордост се представяха, че са завършили Стопанска академия и с умиление си спомняха за студентските години. 

В тазгодишното, 22-ро издание на изложението „Кандидатстудентска борса”, Стопанска академия бе сред най-активни участници, представящи българското висше образование. От 52 държавни висши училища, при откриването на изложението в София участваха 25, които бяха и основните представени в останалите осем града.