Кандидатстудентският изпит по география е най-предпочитан за първата сесия в Стопанска академия

Изпитът по „Икономическа география на България” е най-предпочитаната опция от кандидат-студентите, подали  документи да се явят на приемен изпит в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Първият подал документи в Кандидатстудентския център в Свищов за участие в първата изпитна сесия за прием 2015, която ще се проведе на 31-ви януари, също е сред избралите изпита по география, а като първо желание е посочил спец. „Индустриална бизнес икономика”. 

За учебната  2015–2016 г. Стопанска академия предлага прием в 17 атрактивни, перспективни и пазарноориентирани специалности в ОКС „бакалавър” в направления „Икономика” и „Администрация и управление” (в редовна и задочна форма на обучение) за подготовка на висококвалифицирани специалисти, способни да се реализират на конкурентния трудов пазар в България, ЕС и по света.

Приемът на студенти в образователно-квали­фи­ка­цион­на сте­пен „ба­ка­ла­вър” се осъществява: с оценка от държавен зрелостен изпит, включително и тази за придобиване на професионална квалификация, вписана в дипломата за средно образование в раздел „Допълнително положени държавни зрелостни изпити”, проведени в периода 2008-2015 г.; след успешно положен в СА „Д. А. Ценов”  кандидатстудентски изпит по една от дисциплините „Математика”, „Икономика”, „Икономическа география на България” или „Чужд език” (английски, немски, френски, руски или испански език); с пренесена оценка от успешно положен кандидат-студентски изпит в друго висше училище; с оценка от национални и международни олимпиади. Според статистиката на Отдел „Бакалавърско обучение”, завършилите средно образование след 2008-ма година най-често избират да кандидатстват с оценка от матура.

Кандидат-студентите могат да подават документи за прием във всички налични форми на обучение и специалности – „Финанси”, „Застраховане и социално дело”, „Макроикономика”, „Счетоводство и контрол”, „Стопански и финансов контрол”, „Статистика и иконометрия”, „Маркетинг”, „Стратегическо и бизнес планиране”, „Стопанско управление”, „Екомениджмънт”, „Бизнес информатика”, „Международни икономически отношения”, „Публична администрация”, „Индустриална бизнес икономика”, „Аграрна икономика”, „Икономика на търговията”, „Икономика на туризма”. Документи за участие в кандидатстудентската кампания се подават в Кандидатстудентския център при СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов, в офисите на Цен­търа за кандидатстудентска подготовка и информация в цялата страна, в офисите на На­ционалната агенция за прием на кандидатстудентски документи, по пощата и оnline. За настоящата кампания първите документи за кандидатстване са подадени в Кандидатстудентския център в Свищов.

Таксите за участие в кампанията остават непроменени. Срокът за подаване на документи е постоянен, като кандидат-студентите участват в класиране съобразно периода на подаването им. За да участват в първо класиране обаче, кандидатстващите трябва да подадат необходимите документи до 12 юли 2015 г. Подалите документи след тази дата ще участват в следващи класирания при наличие на незаети места.


За желаещите да участват с кандидатстудентски изпит, Свищовската Алма матер организира ежемесечни изпитни сесии, които се провеждат само в Стопанска академия по график. Продължителността на конкурсните изпити е 3 (три) астро­но­ми­чески часа за еднороден тест с 60 въпроса (само от съответната дисципли­на). Кандидат-студентите могат да положат повече от един приемен изпит и да се явят на повече от една изпитна сесия. В балообразуването участва най-високата оценка, получена от изпитните сесии.  

Във връзка с кандидатстудентските изпити Центърът за следдипломно и факултативно обучение към Свищовското висше училище предлага на желаещите интензивни подготвителни (присъствени и онлайн) кандидатстудентски курсове по „Икономика”, „Икономическа география на България”, „Математика” и „Чужди езици”. Кандидатстудентският център при Стопанска академия приема документи всеки делничен ден от 08.00 до 17.00 ч., в събота от 09.00 до 16.00 ч.

Детайлна информация за условията за прием и етапите в кандидатстудентската кампания на Стопанска академия е налична в академичния сайт www.uni-svishtov.bg.